Vrhbosanski nadbiskup, Uzoriti Vinko kardinal Puljić danas boravi u posjeti Crkvi Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu. Pored posjete Crkvi Svetog Ante Padovanskog i vjerskih obreda, upriličen je prijem u Općini Lukavac.

 

Općinski načelnik Edin Delić je sa saradnicima upriličio prijem za Uzoritog Vinko kardinala Puljića, velečasnog Miodraga Brkana i saradnike. Prijemu je prisustvovao i glavni imam Zijad-ef. Vehabović, te predstavnici političkog i društvenog života i medija.

Ovom prilikom upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Prilikom posjete Lukavcu kardinal Puljić obišao je spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, a u pratnji načelnika Edina Delića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijada ef. Vehabovića, položio je cvijeće za sve nevino stradale.

Tokom današnje posjete poslane su snažne poruke važnosti mira i suživota.

“Ugodno mi je bilo slušati informacije kako teče život u ovom gradu, pokazujući svoju različitost po vjeri, narodnosti i kulturi, kroz koje se vidi da je moguće zajednički raditi. Želim ih potaknuti da ustraju u tome, uz otvaranje perspektive života na ovim prostorima”, kazao je kardinal Puljić.

Prvi čovjek Lukavca Edin Delić posjetu kardinala Puljića ocijenio je historijskom za ovu općinu.

“Nama je cilj da Lukavac delegiramo kao mjesto u kojem su vjerske slobode zaštićene, poštujući vjerske različitosti na način kako je to primjereno vremenu u kojem živimo. Lukavac je sredina u kojoj nisu narušene međunacionalni odnosi u vremenima kada je to bilo najteže. Mislim da je ova naša sredina prostor sa kojeg se mogu slati ovakve poruke i danas smo uistinu imali događaj koji će obilježiti vremena pred nama”, naveo je Delić.

Vrhbosanski nadbiskup tokom boravka u Lukavcu posjetio Crkvu Svetog Ante Padovanskog u Lukavcu gdje je upriličio i misu.

Komentari