Prvi maj podsjeća na radnička prava koja su s mukom ostvarena prije više od stotinu godina, ali to je sjajna prilika za okupljanje društva.  Zvuci prirode, i uživanje u dobroj atmosferi sa ljudima koje volite, tradicionalno pečenje janjetine, obilježavaju ovaj praznik. Međutim, ponude koje imaju turističke agencije u prazničnim danima, građani svakako iskoriste, pa tako prvomajske praznike provode na nekim svjetskim destinacijama.

Bilo da ste odlučili prvomajski praznik provesti u društvu negdje u prirodi, sa porodicom ili ipak putovati, prvo pitanje koje se postavlja jeste kakvo će vrijeme biti. Da li ćemo sa otvorenim kišobranima uživati šetnjom ulicama svjetskih gradova ili ipak na ugodnom suncu uživati u čarima prirode.

“Prevladavajuće oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima tokom ove sedmice, očekuje se i snijeg na višim nadmorskim visinama centralne Bosne. Veće zone padavina moguće su početkom sedmice i za dane vikenda. U odnosu na prošlu sedmicu temperature zraka bit će znatno niže, a u planinskim predjelama nije isključena pojava mraza. Jutarnje temperature zraka prognoziraju se između 3 i 8, na jugu zemlje do 11, a maksimalne dnevne očkuju se do 15 stepeni” – kazao je Dženan Zulum, dežunri meteorolog u FHMZ.

Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se u periodu od 6. do 8. maja u vidu sunčanijeg i toplijeg vremena u odnosu na početak mjeseca. Međutim, pozitivna informacija za sve školarce jeste da nastava u školama sa područja Tuzlanskog kantona neće biti realizovana od srijede do ponedjeljka.

Komentari