Iako je danas u Lukavcu temperatura zraka iznosila visokih 28 °C, tendencija ovog vremena se neće nastaviti u narednim danima. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja sedmice najavljuju nestabilno vrijeme. U utorak i srijedu prije podne nas očekuje sunčano vrijeme, dok će u drugoj polovini dana, jači razvoj oblačnosti uzrokovati lokalne pljuskove.

Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°, dok će najviša dnevna temperatura zraka iznositi između 24 i 28°C.

Dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Damir Šantić kazao je za RTV Slon kako će u utorak i srijedu mjestimično biti pljuskova. “Možda čak malo i zagrmi i to vjerovatnije u utorak nego u srijedu” – zaključuje Šantić.

Promjenjivo vrijeme nas očekuje i u četvrtak, sa naoblakom i kišom tokom noći, dok će u petak biti nešto svježije. U Bosni se prognozira razvedravanje od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C. I za vikend meteorolozi prognoziraju nestabilno vrijeme. Iako će temperatura zraka iznositi od 24 do 28°C, poslije podne nas očekuje grmljavina sa jačim pljuskovima.

„U subotu, tako nekih 24 do 28 stepeni, i opet bi bilo grmljavine i pljuskova poslije podne i to većinom skoro cijela Bosna. Prognoziramo u subotu malo jače pljuskove i to poslijepodne. Takva prognoza preovladavat će i u nedjelju ali sa manje padavina.“ – dodao je meteorolog Šantić.

Provoditi vrijeme u prirodi za prvomajske praznike i dalje ostaje samo želja. netabilnog vremena za ovaj praznik već prelazi u tradicija i nastavit će se i ove godine. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u prirodi ćete moći uživati u prijepodnevnim satima, dok će u drugom dijelu dana, kao i u večernjim satima ponovo padati kiša. Ako prvomajske praznike ipak provodite u Hercegovini, onda za vas nema panike. Na jugu zemlje se očekuje vedro vrijeme.

“Za prvi maj sunčano će biti u Hercegovini. Pljuskovi za prvi i drugi maj mogući su po Bosni“ – riječi su Damira Šantića iz FHMZBiH-a.

Nestabilno vrijeme sa visokim temperaturama, ipak većini populacije donisi povoljne biometeorološke prilike. Većina stanovništva trebala bi biti dobrog raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati izraženijih tegoba. Moguće je da u poslijepodnevnim satima povremeni kratkotrajni pljuskovi pokvare ugođaj, a kod osjetljivih osoba nastupe manje poteškoće usljed umora uzrokovanog visokim temperaturama.

Komentari