Fudbal se igra u rijetkim državama, ali je jasno da ta prvenstva, pored toga što su neatraktivna, koliko god mi pokušavali da ih predstavimo drugačije, pokazuju jasno kako će i na šta ličiti utakmice koje nam predstoje.

 

Utakmice bez publike pored toga što ne donose nikakav naboj i izgledaju poput onih koje se igraju tokom priprema, jasno daju i neke druge naznake važne za funkcionisanje klubova. Klubovi u svojim budžetima uvijek računaju prihod od ulaznica, a svakako da je broj gledalaca na tribinama jedan od signala potencijalnim sponzorima da sklope marketinške ugovore sa klubovima.

Ako prevedemo ovu situaciju na naše prostore jasno je da će i ovako skromni budžeti klubova biti dodatno umanjeni, što će napraviti probleme klubovima.

Dok premijerligaši još uvijek pokušavaju da drže situaciju pod kontrolom, čekajući naredne korake kako bi sa svojim fudbalerima dogovorili uslove plaćanja i ostalih obaveza, u entitetskim ligama vlada potpuna neizvjesnost oko budućnosti.

Na sastanku prvoligaša Federacije BiH većina klubova je tokom međusobnih razgovora sa čelnicima saveza, podvukao činjenicu da je dinansijska situacija izuzetno teška. Mnogi klubovi su dobili dopise od sponzora koji traže ili raskid ili zamrzavanje postojećih ugovora. Pomoć lokalne zajednice je teško očekivati u momentima kada će gotova sva sredstva biti preusmjerena na saniranje posljedica pandemije, pa će klubovi ostati bez obećanih sredstava koji čine i do 50% njihovih budžeta. Kako smo uspjeli saznati jednaka je situacija i u manjem bh. entitetu.

Ono što bi bio dodatni udar na budžete klubova je svakako i činjenica da je potrebno obezbijesiti sve uslove za odigravanje utakmica. To podrazumijeva higijenske tunele, karantine i testiranja za aktere, ali i infrastrukturalne probleme koji prate samo takmičenje. S obzitom na to da bi se prvenstvo trebalo igrati u junu i julu, a da gotovo niko nema reflektore, to je ujedno i udar na zdravlje igrača i službenih lica.

Na prste jedne ruke se mogu nabrojati klubovi u obje entitetske lige, koji će nekako uspjeti riješiti finansijske izazove, pa se sve glasnije pominje prekid lige kao jedna od opcija u narednim mjesecima.

Komentari