Općinska organizacija SDP BiH Lukavac oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti bez izmjene:

Direktor JKP Rad Lukavac, Nehrudin Osmić prijeti pozicijom načelnika Policije u Lukavcu načelniku Općine Deliću. Asistenciju izvršnoj vlasti u provođenju zakona mora pružati policija – to nije posao Tužilaštva ili sudova.

KAKO I ZAŠTO DIREKTORA KOMUNALNOG U LUKAVCU NEZAKONITO ŠTITI LUKAVACKA POLICIJA?

Gotovo mjesec dana traje agonija Javnog komunalnog preduzeća RAD Lukavac u kome su, u skladu sa zakonom, imenovani organi uprave, a direktor kome je istekao mandat Nehrudin Osmić odbija predati dužnost i nosi kući pečat i protokol firme.

Indkativno je da organi policije nisu pružili asistenciju općinskoj vlasti u Lukavcu u skladu sa zakonom, te da se problem delegira od strane PU Lukavac ka višim nivoima, Tužilaštvu ili Sudu, iako je potpuno jasno kome je mandat istekao, a ko su zakoniti organi upravljanja. Prošle sedmice o ovom pitanju svoj stav je dao i Sud u Tuzli, koje je odbio upisati nelegalnog direktora kao zakonskog zastupnika.

U jednoj od svojih neartikulisanih objava u kojima se pominju Tarzani i Ćutuci, direktor Nehrudin Osmić se obraća načelniku Općine Edinu Deliću uz prijetnju “… jer si zaboravio ko je načelnik Policijske uprave Lukavac”. U istom obraćanju samozvani lukavački “Tarzan” ističe da je on ponositi član SDA, čime se jasno zatvara začarani krug političke korupcije u koju SDA otvoreno uvlači i organe policije.

SDP Lukavac javno poziva i proziva načelnika Policijske uprave Lukavac da pojasni šta znači ovaj vid prijetnje i zbog čega Policijska uprava Lukavac odbija osigurati asistenciju u skladu sa zakonom organima općinske vlasti u Lukavcu?

SDP Lukavac pruža punu podrsku u provođenju zakona i poziva organe reda da ispunjavaju svoju funkciju. U Lukavcu je neko očigledno kriv i krivično odgovoran. Pružamo punu podršku načelniku Edinu Deliću jer čvrsto vjerujemo da radi po zakonu. Ako načelnik Policijske uprave Lukavac ili Tužilastvo imaju dokaze o tome da načelnik Edin Delić krši zakon neka ih predoče i neka postupe po njima. Ali ako je načelnik Delić u pravu, i imajući u vidu činjenicu da ga je gotovo 80% građana podržalo na posljednjem referendumu, zahtijevamo da policijski organi obave svoj dio posla i pruže asistenciju u preuzimanju uprave Javnog komunalnog preduzeća RAD od strane zakonito izabranih organa.

Općinska organizacija
SDP BiH Lukavac

 

Komentari