Danas je u prostorijama PU Lukavac od strane ministra unutrašnjih poslova TK-a Huseina Topčagića i policijskog komesara Fadila Šljivića sa saradnicima, upriličena svečanost polaganja zakletve za dvadeset mlađih inspektora, koji su nakon uspješno završenog školovanja na Policijskoj akademiji FMUP-a u Sarajevu zasnovali radni odnos u MUP-u TK-a.

Svečanim činom polaganja zakletve,  na dužnost je i zvanično stupilo 20 policajskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Oni su svoje znanje i vještine usavršili tokom boravka u Policijskoj akademiji u Sarajevu, nakon čega su zasnovali radni odnos u MUP – u TK koje je postalo bogatije za 20 mlađih inspektora, među kojima je i Mersed Bošnjić.

„U toku obuke koja je trajala šest mjeseci, tri mjeseca smo bili na Policijskoj akademiji Vrace, gdje smo imali teoretski dio nastave i dobar odnos sa profesorima komandirima. Također smo tri mjeseca proveli u policisjkim stanicama na praktičnom djelu obuke gdje smo naučili mnogo novih stvari iz prakse i upoznali kolege, društvenu zajednicu, u suštini je sve bilo dobro i zadovoljni smo“, izjavio je Bošnjić.   

Policijski komesar Fadil Šljivić je u svom obraćanju upoznao mlađe inspektore s izazovima i obavezama koji ih očekuju u budućem radu, sa željom da svoja znanja primjene u praksi, poštujući pozitivne zakonske propise, te da daju svoj doprinos u zaštiti građana i njihove imovine.

„Danas je za nas svečan trenutak kada smo bogatiji za 20 novih kadrovski profilisanih mlađih inspektora, što diplomiranih pravnika, diplomiranih kriminalista, diplomiranih ekonomista, zaista jedna nova snaga koja će svakako dorpinjeti operativnosti Uprave policije“, kazao je Šljivić.

Iz Uprave policije nadaju se da će, uz pomoć ovih 20 mlađih inspektora značajno poboljšati stanje sigurnosti, odnosno smanjiti broja krivičnih djela, povećati procenat rasvijetljenosti krivičnih djela, te smanjenjiti broj saobraćajnih nezgoda i smrtno stradalih lica. Biti policajac, u ovom slučaju mlađi inspektor zvanje je koje treži veliku odgovornos i velika odricanja.

„Ja se nadam da će oni opravdati naša očekivanja, prije svega jer su izabrani među 500 kandidata i da će opravdati očekivanja građana Tuzlanskog kantona i da će zajedno i da će zajedno sa ostalim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova primjenjujući svoja ovlaštenja raditi na ostvarenju strateških ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova primjenjujući pozitivne zakonske propise koji regulišu ovu oblast“, poručio je ministar Topčagić.

Nakon položene svečane zakletve mlađi inspektori su se javili u svoje organizacione jedinice unutar Uprave policije MUP-a TK-a, čime počinje njihov profesionalni angažman u ovoj instituciji.

Komentari