Danas je održana konferencija za medije JZU Dom zdravlja Lukavac koja se suočava sa nizom izazova, počev od nužnog poboljšanja usluga pacijentima, pa do suočavanja sa problemima koji traju duže vrijeme, a čije rješavanje je nužno.

Dom zdravlja Lukavac trenutno zapošljava 27 radnika na određeni period te je neosporno da ovoj ustanovi nedostaje određeni broj medicinskog osoblja, a prestanak angažmana uposlenika nakon isteka ugovora može nagativno utjecati na rad. Obzirom da nisu osigurana finansijska sredstva za dalji angažman također se ugrožava rad JZU Dom zdravlja Lukavac, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Hotelu Lukavac.

Dajana Čolić, vd. direktora JZU Dom zdravlja Lukavac

Dajana Čolić, vd. direktora JZU Dom zdravlja Lukavac obraćajući se medijima istakla je da uprava nailazi na opstrukcije i prijetnje pojedinaca kojima ne odgovara maksimalno transparentan način rada, a da je prvi cilj zadovoljan pacijent te poziva sve korisnike zdravstvenih usluga na konstruktivne kritike.

Prestanak Ugovora o radu na određeno vrijeme nije otpuštanje te su takve interpretacije tendenciozne, a produžetak radnog statusa je moguć samo kao novi ugovorni odnos i po konkursu, a u skladu sa zakonom, poručuju iz JZU Dom zdravlja Lukavac.

Svjesni značaja doktora i medicinskih tehničara, pokrenut će se široka akcija da iz ušteda, većeg obima finanisranja i uz pomoć Općine Lukavac Dom zdravlja angažuje one koji su neophodni, ali za koje je osigurano finansiranje i koji pobjede na javnom konkursu.

Zahtjevi pojedinaca i organizacija da se odmah, po automatizmu, prodžu radni status bilo kojeg lice, bez osiguranog finansiranja, osim što predstavlja kršenje zakona, dovelo bi do smanjena plaća radnika Doma zdravlja Lukavac te samo funkcionisanje Ustanove.

O aktivnostima aktuelnog UO koji dužnost preuzeo početkom maja tekuće godine opširnije u video prilogu:


 

 

 

Komentari