Dom kulture Lukavac (2016)
Dom kulture Lukavac (2016)

Javna ustanova Centar za kulturu Lukavac obavještava posjetioce da će povodom Dana Opštine Lukavac u prostorijma Doma kulture u narednim danima biti upriličen sljedeći program:

09.09.2016. godine (petak) 19:00 sati

Na programu je jedna od najuspješnijih i najizvođenijih komedija „DRŽAVNI LOPOV“, tekst napisao Fadil Hadžić a režiju potpisuje Tomislav Krstić. Glumačku ekipu čine: Milenko Ilikatrević, Nenad Tomić i Rešad Barčić. „Državni lopov“ ove godine bilježi 20 godina igranja. Ulaz je besplatan.

16.09.2016.godine (petak) 20:00 sati

Svečano otvaranje izložbe likovnih radova nastalih na likovnoj koloniji „Svatovac 2016“ u organizaciji „Art centar“ i JU Centar za kulturu Lukavac.

18.09.2016. (nedjelja) u 10:00 sati

Svečana akademija u povodu 18.septembra, Dana Općine Lukavac

18.09.2016. godine (nedjelja) 20:30 sati i 19.09.2016 (ponedjeljak) u 20.30 sati 

OPERACIJA KINO je zajednički projekat filmskih festivala iz Transilvanije, Sofije, Istanbula i Sarajeva nastao uz podršku programa MEDIA Mundus.

Cilj projekta jeste doprinijeti razvoju filmske industrije, unaprijediti obrazovni i kulturni uticaj kinematografije, ali i osigurati pristup što većem broju ljubitelja filma sa željom da se stvori nova generacija filmske publike.

U okviru ovog projekta biće prikazana dva filma iz repertoara Sarajevo film festivala održanog u avgustu 2016. Godine u Sarajevu.

18.09.2016.(nedjelja) u 20:30 sati na programu je film „Ljubav i prijateljstvo“ u trajanju od 92 minute. Režiser i scenarista je Whit Stillman.

Sinopsis filma: Lijepa mlada udovica Lejdi Susan Veron odlazi na imanje rođaka svog pokojnog muža kako bi se sklonila od živopisnih glasina o svojim flertovima koje se šire po visokom društvu. Tokom boravka na imanju odlučuje da pronađe novog muža i osigura budućnost svoje za udaju stasale, ali neodlučne , kćeri Frederice.

Dom kulture Lukavac (2011)
Dom kulture Lukavac (2011)

19.09.2016. (ponedjeljak) u 20:30 sati na programu je film „Smrt u  Sarajevu“ u trajanju od 85 minuta. Režiju i scenario potpisuje Danis Tanović. Ovaj film je nominovan za Oskara.

Sinopsis: U hotelu Europa, najboljem hotelu u gradu, direktor Omer priprema se da dočeka delegaciju značajnih diplomata. Na stotu godišnjicu atentata koji je bio povod Prvog svjetskog rata, iz Sarajeva bi trebao biti upućen poziv na mir i međusobno razumijevanje. Ali osoblje hotela muče druge brige: mjesecima nisu primili plate i pripremaju se za štrajk. Za vođu štrajka izabrana je Hatidža, zaposlenica hotelske praonice, čija je kćer Lamija, inače zaposlena na recepciji, odlučna protivnica radničkog bunta. U međuvremenu, u predsjedničkom apartamanu hotela, gost iz Francuske uvježbava svoj govor. Drugdje u hotelu TV novinarka vodi intervjue o ratu i njegovim posljedicama. Da li je atentator iz 1914. godine, Gavrilo Princip, bio nacionalni heroj ili zločinac? Kako njegov tadašnji čin utiče na sadašnjost?

Filmovi će biti prikazani na otvorenom, ispred ulaza u dom kulture, ulaz besplatan. U slučaju lošeg vremena OPERACIJA KINO će biti realizovana u kino Sali.

27.09.2016. godine (utorak) u 19:00 sati na programu je pozorišna predstava „Srebrena krv“. Ulaz je besplatan.

„Srebrena krv“ je projekat o srebreničkom opstanku. Režiser ovog pozorišnog komada je poznati tuzlanski glumac Nedim Malkočević, koji ujedno i igra dva lika u ovom komadu. Pored njega igra i novinar Samir Karić koji je svoje prvo pozorišno iskustvo stekao u predstavi „Klasni neprijatelj“ režisera Harisa Pašovića.

Dva glavna junaka ove priče susrećemo u Srebrenici. Ti junaci, poslije spoznaje o svom gradu, zapadaju u mračan i frustrirajući san bez povratka i bez buđenja. Kroz priču dva junaka uviđamo da to nije san, nego prava noćna mora. Noćna mora koja je svima dobro poznata, Srebrenici, Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu.

Komentari