Jezero Modrac bilo je poslije rata jedno od najpoznatijih i najpopularnijih kupališta na području našeg kantona. Plaže su, te davne 1996. godine, bile pune, i starija i mlađa raja uživala je u čarima ovog lukavačkog jezera.

Danas, ispuštanjem otpadnih voda Rudnika Banovići i Đurđevik, umjesto rijeke Spreče formirao se odvodni kanal koji se sljeva u jezero Modrac, čiju vodu piju građani Lukavca i Tuzle.

-U turističkom smislu ovo što se dešava je katastrofa, međutim, Vlada TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, te Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja sprovode aktivnosti oko jezera Modrac. U pitanju je ogroman projekat sa ogromnim novcem. Ekskluzivno mogu izjaviti da su se pojavile zemlje iz EU koje će jezero prečistiti i sve ono što ulazi u vodu jezera Modrac pokupiti i prije nego što uđu u vodu. Ovim projektom, slobodno mogu reći da ćemo imati zlatni Neum, izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Proces će trajati pet godina

Sam proces prečišćavanja će trajati između dvije i pet godina, a početak procesa prečišćavanja bi trebao da krene na proljeće 2018. godine. Ministar Gluhić optimistično je najavio da će se građani moći u jezeru Modrac kupati već u trećoj godini projekta. Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, apsolutno podržava planirane aktivnosti, ali napominje da je potrebno uraditi neke stvari prije samog početka realizacije te da je za realizaciju potrebno mnogo više vremena, nego je to prognoza kantonalnog ministra.

Edin Delić – načelnik općine Lukavac

-Studija, odnosno projekat koji se pominje je ustvari fizibiliti studija koju je selektirala Evropska banka za razvoj (EBRD) u saradnji sa JP Spreča te se radi o projektu koji u potpunosti tretira, ne samo čišenje akumulacije već niz drugih elementa kao što je zaštita od daljeg zagađivanja  i naredne aktivnosti oko jezera Modrac. Podržavamo te aktivnosti i apsoultno ćemo se angažrirati kako bi se sve realizirao i meni je drago da  je kantonlani ministar sam prepoznao ovaj problem i da je, prema mom mišljenju,  hrabrije nego bi se ja usudio reći, prognozirao završetak za tri – četiri godine. Ja mislim da je to duži proces, ali rado ću prihvatiti da budem u krivu. Očigledno je da oni koji šire pesimizam ne vjeruju da je moguće realizovati ovakav projekat  i da je jezero Modrac resurs kojem se moramo vratiti, rekao je Edin Delić i dodao da jr uz finansije koje su obezbjeđene, potrebno u isto kolo staviti susjedne općine, Vladu TK i JP Spreča.

-Imamo projekat, imamo izvor finansija, ali potrebno je u isti krug staviti Vladu TK, općine, Lukavac, Tuzlu, Živinice i Banoviće i naravno JP Spreču. U tom krugu treba stvoriti pravnu i tehničku osnovu kako bi se ovo počelo realizirati. Ja sam naravno optimista, ali smatram da mi još uvijek nismo doveli našu saradnju na nivo potreban za realizaciju ovog projekta u roku od tri ili četiri godine, ali meni bilo bi drago da se ozbiljno krene sa realizacijom u naredne tri godine, što bi bio veliki pomak, izjavio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Prljave i zapuštene plaže, ali i veliki procenat zagađenosti vode, segmenti su koji trenutno dominiraju ovom destinacijom.

Također, dubina jezera godinama se smanjuje, jer se u njemu taloži mulj iz tri okolna rudnika, a ova akumulacija predstavlja i jednu vrstu kolektora otpadnih voda i deponije za odlaganje smeća.

-Prije deset godina u Vladi TK donesen je Akt o zaštiti jezera Modrac. Mi ekolozi smatramo da je uvijek problem u implementaciji određenih pravnih dokumenata koje donese ili Vlada TK ili svjetska zajednica. S tim u vezi, smatramo da je potrebno da se radi na ekološkoj svijesti jer je ona uvjet za razvoj lijepih krajolika koji su za razvoj turizma potrebni, istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „EkoZelenih“ TK.

Tuzlanski kanton obiluje turističkim potencijalima, a oni koji nisu stavljeni u funkciju, itekako nedostaju našem kantonu, pogotovo kada imaju historiju koja svjedoči njihovom uspjehu i potencijalu. Oslonac turizma koji je u najgorem stanju je upravo jezero Modrac.

-Kada govorim u ime Turističke zajednice TK onda kažem da smo jedan nezaobilazni faktor, mali kotačić. U svakom slučaju, uvijek u promotivnim aktivnostima Turističke zajednice među prvim je svakako i jezero Modrac koje je nakada bilo naše more. Svi itekako moramo poraditi na tome da jezero ponovo postane atraktivna destinacija, da se jezeru Modrac dadne primat u vodnom režimu na način da pored onih klasičnih turističkih usluga, zašto da ne bude područje pogodno za pripremu sportskih ekipa, raznih takmičenja. Kapacitet jezera Modrac nam je na dohvat ruke i trebamo ga iskoristiti. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti to i ostvarite, te da će postati repektabilan turistički objekat, kazao je Miralem Mešković v.d. direktora Turističke zajednice Tuzlanskog.

Radiokameleon.ba/ Vedran Mitrić

Komentari