Dvije sedmice dijele nas od izbornog dana koji će proteći u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

 

O provođenju izbora u BiH u jeku pandemije koronavirusa govorilo se i na nedavnom pressu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Šef programa WHO-a za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael J. Ryan), govoreći o održavanju izbora u BiH i na zapadnom Balkanu, istakao je da su izbori izuzetno značajan proces u nacionalnim demokratijama i trebali bi biti sačuvani, ukoliko je to moguće.

Dodao je da bi produžavanje broja izbornih dana, glasačkih sati i smanjivanje gustoće ljudi na biračkim mjestima te druge mjere možda mogli pomoći u kreiranju sigurnog izbornog procesa.

– Kad je riječ o BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana, WHO će u narednom periodu ponuditi adekvatnu tehničku pomoć vladama koje to budu tražile. Pružit ćemo naš javnozdravstveni savjet u upravljanju izbornim procesom – naglasio je Rajan.

Početkom mjeseca predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar izrazio je zabrinutost reakcijom i sadržajem odgovora lokalnih zajednica za provođenje izbora.

– Izvjesno je da će izbori biti održani u vrijeme epidemije, te je 27 općina ili gradova iz FBiH dalo pozitivan odgovor, dok se njih 12 izjasnilo o nemogućnosti osiguranja materijalno-tehničkih sredstava prevenciju širenja koronavirusa, a njih 40 još nije dostavilo odgovor – rečeno je tada.

Direktor koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović kaže da treba pratiti situaciju i shodno tome odlučiti koje mjere poduzeti na dan izbora.

– Zdravlje građana je prioritet, ali i izbori moraju biti održani. Prvi put imamo izbore u zimskom periodu, a podudaraju se i s drugim valom koronavirusa. Sve se to može odraziti na izlaznost, javno zdravlje, a može biti prijetnja i po posmatranje izbornog procesa. Već postoje informacije s terena da će se trenutna situacija koristiti kao izgovor da se onemogući posmatranje nestranačkim posmatračima ili stranačkim, iz određenih političkih stranaka – istakao je Jovanović.

Izvor: Avaz.ba

Komentari