U sali PU Lukavac, održana je Javna rasprava o nacrtu Zakona o javno – privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona. Na javnoj raspravi su učešće uzeli predstavnici privrednog sektora sa područja općine Lukavac, javnih ustanova, te općinskih službi.

Glavni cilj izrade novog Zakona o javno – privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona, pojednostavljenje je Zakona i pripadajućih procedura za zaključivanje ugovora o JPP-a, odnosno uspostavljanje javno – privatnog partnerstva na području TK i stvaranje boljih uslova i procedura za uspješnije ostvarivanje saradnje između javnog i privatnog sektora.

Sekretar Ministarstva razvoja i poduzetništva TK Edin Nišić je o javnim raspravama o nacrtu Zakona o JPP, koje su održane u gotovo svim općinama TK, kazao:

“Cilj javnih rasprava je da približimo nacrt Zakona građanstvu, strukturama svih javnih tijela, NVO, udruženjima, poslodavcima i svim pravnim i fizičkim subjektima koji bi mogli doprinijeti donošenju što boljeg i kvalitetnijeg prijedloga i u konačnici, Zakona o javno – privatnom partnerstvu. Mi Zakon o JPP imamo već pet godina na snazi, ali on nije polučio ni jednim projektom. Mi smo se zbog slabog interesa odlučili na formiranje radnog tima, promptno smo donijeli nacrt Zakona koji je puno jednostavniji za primjenu i očekujemo da će se donošenjem ovog zakona ostvariti prvi kontakt između javnog i privatnog sektora, odnosno realizacija prvog projekta javno – privatnog partnerstva.

Pojednostavljenje je išlo u smislu nove definicije javno – privatnog partnerstva, novog predmeta JPP, novih modela JPP, načina i postupka izbora privatnog partnera, pojednostavljenje postupka ugovaranja ugovora i realizacije projekata JPP i formiranje novog tijela koje će učestvovati u pripremama, izvođenju i realizaciji, te kontroli i nadzoru nad provođenjem projekata JPP“.

Iako je Zakon donešen u svim kantonima, na nivou RS i Brčko distrikta, niti jedan ugovor o JPP nije formalno registrovan. Prema riječima predstavnika Ministarstva razvoja i poduzetništva, predmet novog modela JPP je pružanje što kvalitetnijih usluga javnog tijela građanima. Zakon je mnogo jednostavniji u materijalnom smislu, a i formalno pravno.

JPP je dugoročan ugovorni odnos između javnog i privatnog partnera sa ciljem pružanja javnih usluga iz nadležnosti javnog partnera, korištenjem upravljačkih, tehničkih, finansijskih i inovacijskih sposobnosti privatnog partnera, kao i razmjenom umijeća i znanja između javnog i privatnog partnera.

Danas su se, nakon uvodnog obraćanja predstavnika ministarstva razvoja i poduzetništva TK i predstavnika USAID/SGIP projekta, te prezentacije nacrta Zakona o JPP, mogle čuti sugestije i mišljenja učesnika javne rasprave, koji će se uzeti u razmatranje prilikom kreiranja prijedloga Zakona o JPP, koji se očekuje početkom decembra mjeseca, nakon što se okonča javna rasprava, čiji je rok 24. novembar 2017.g. Do tada se prijedlozi, primjedbe i sugestije na nacrt Zakona čijom bi primjenom mogli biti riješeni mnogi problemi u zajednici , mogu dostaviti Ministarstvu razvoja i poduzetništva u pismenoj formi na adresu: Rudarska br. 65, ili putem e-maila [email protected]

Lukavac.ba

Komentari