U organizaciji JU Javna biblioteka Lukavac organizovana je druga po redu memorijalna manifestacija “Staza književnika Atifa Kujundžića” koja je okupila ljubitelje pisane riječi, prijatelje i goste iz Banovića, Tuzle, Gračanice i Lukavca.

Osnovni cilj ove manifestacije, pored očuvanja uspomene na ovog lukavačkog književnika, jeste i promocija drugih autora.

-Lukvački pjesnici nekako odlaze s proleća pa se tako i memorijalne manifestacije, posvećene njima, održavaju baš u ovo godišnje doba. Nakon manifestacija posvećenih pjesnicima: Jusufu Begiću i Avdi Mujkiću, imamo i ovu, posvećenu Atifu Kujundžiću. Atif se tokom cijelog svog života bavio književnim stvaralaštvom. Bio je istaknuti novinar, jedan od pionira ratnog novinarstva na području općine Lukavac. Pisao je književna djela za sve uzraste i različitih formi, te u to ime mi danas obilježavamo godišnjicu njegove smrti i slavimo godine njegovog života. Govorimo o njegovom liku i djelu ali i promoviramo nove, mlade autore, kazala je Jasminka Memić, član organizacionog odbora manifestacije.

Ovogodišnju manifestaciju proglasio je otvorenom načelnik općine Lukavac Edin Delić, a u svom obraćanju istakao je kako je Atif Kujundžić obilježio noviju kulturnu scenu našeg grada, te iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

-Možda je najznačajnija poruka koju bismo mogli poslati sa ovog skupa, jeste da je ovo dobra stvar, te da se okrenemo oko sebe i prepoznamo one kreativce i stvaraoce koji će možda biti neki sutrašnji Jusufi Begići, Atifi Kujundžići i Avde Mujkići, te na taj način kulturnu scenu otvorimo više mladima i shvatimo da je unapređenje kulture na neki način i ozdravljenje društva u cjelini. Lukavac je nekad bio istinska kulturna metropola i moram kazati da to danas nije, već sjena onog nekadašnjeg grada. Ipak, ovakve manifestacije nam stavljaju do znanja da imamo sačuvano sjeme te tradicije. Sa nama su danas gosti iz susjednih općina što pokazuje da je kultura ipak neko vezivno tkivo koja nas povezuje, dodao je Delić.

U okviru bogatog programa upriličena je i izložba slika članova likovne sekcije Kulturno-umjetničkog društva “Litva” iz Banovića, te promocija dvije knjige. Naime, riječ je o knjigama “Birane i druge priče”, autora Zlatka Dukića iz Tuzle , te knjizi Anđelke Spasojević, pjesnikinje iz Lukavca pod nazivom “Ožiljci života”.

-Radi se knjizi koja je nastajala godinama, još u vrijeme Atifovog života i iskreno mi je žao što je prošle godine objavljena, a njega više nema. Riječ je o zbirci od 40 priča koje se protežu u vremenu od pedesetak godina i podijeljena je u tri dijela. Prvi je autobiografski, drugi se veže za vrijeme i poslije rata, dok je treći vezan za aktuelne teme iz ovog nereda koji nas okružuje. Mislim da će biti zanimljiva za čitanje, jer će čitalac u svakoj od tih priča prepoznati nešto od svog doživljaja, života i problema koji ga muče, ističe Zlatko Dukić, autor knjige “Birane i druge priče” koja je promovisana u okviru današnje manifestacije.

Pored Dukićeve, danas je promovirana i šesta po redu knjiga autorice Anđelke Spasojević, “Ožiljci života”.

-Ožiljke života pretežno imamo svi, samo je pitanje koliko smo iskreni reći ili sa nekim to podijeliti. Osim što su pjesme u knjizi posvećene upravo toj temi, one su poučne, a ima i onih koje odgovaraju na pitanja kakvi smo i kakvi trebamo biti? Što se tiče Atifa Kujundžića, rijetko smo se imali priliku družiti, ali ostao mi je u lijepom sjećanju i izrazito mi je drago da se moja knjiga promoviše u okviru ove manifestacije, dodaje Anđelka Spasojević, autorica knjige “Ožiljci života”.

Kruna manifestacije bilo je veče posvećeno liku i djelu Atifa Kujundžića o kome su govorili njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici prof.dr. Edhem Muftić i prof. Mihad Sakić.

Komentari