Moguće zagađenje jednog od najznačajnijih izvorišta vode za Tuzlu, Lukavac i Živinice, vijest je koja je u toku proteklog vikenda odjeknula u javnosti. Zabrinutost građana bila je i još uvijek je opravdana s obzirom da većina stanovnika ovih općina i grada Tuzla piju vodu upravo sa tog izvorišta. Novinari RTV Slon pokušali sudokučiti šta je istina i kontaktirali sve, od „Vodovoda“, preko inspekcija, ali i samih aktera ove priče, firme koja održava regionalne puteve, a koja je otpad istresla u vodozaštitno područje izvorišta.

U subotu tokom dana rukovodioca proizvodnje „Vodovoda i kanalizacija“ Tuzla kolega s terena obavijestio je, da je na izvorištu pitke vode Toplica istresena hrpa otpada. S obzirom da se radi o ozbiljnom ekološkom incidentu pozvana je policija, ali i vlasnik firme Rial Špeda iz Doboj istoka za koju se utvrdilo da je na izvorište kamionom dovukla otpad. Utvrđeno je i da se radi o otpadu koji ova firma sakuplja iz oborinskih kanala čisteći i održavajući tako regionalne puteve. Nakon telefonskoh poziva direktor Rial Špeda obećao je da će pokupiti otpad, ali tek kada prođe vikend, što je za radnike tuzlanskog „Vodovoda“ bilo neprihvatljivo i odlučili su to uraditi sami.

„Međutim smatrajući da se radi o izuzeno ozbiljnom problemu, koji je mogao da ugrozi to izvorište, da ga trajno kontaminira i da ostanemo bez tog najkvalitetnijeg izvorišta vode, ja sam naredio da se odmah organizuje mehanizacija iz Tuzle. Otišli su na lice mjesta i do 12 sati pomakli smo svu tu zemlju niže izvorišta gdje ga ne ugrožava, a mjesto na kojem se nalazila zemlja natrijum hipohloridom dezinfikovali“, pojašnjava Jelen Jugović, tehnički izvršilac JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla.

Blizu 50 % vode kojima se snabdijevaju Tuzla, Lukavac i Živinice dolazi upravo sa izvora Toplice zbog čega je šteta koju je ovaj otpad mogao prouzrokovati nesaglediva za dalje uredno vodosnabdijevanje ovih područja. Samo jedna kiša otopila bi otpad i on bi kroz zemlju dospio u vodu, pojašnjava Jugović, a to bi trajno dovelo do zagađenja izvora. No, za sada nema mjesta panici, jer su analize vode vršene isto veče, ali i svakoga dana od tada i laboratorijski nalazi ne pokazuju prisustvo zagađujućih materija. Ipak, bez obzira na to, inspekcija je izašla na teren i sačinila zapisnik, jer ipak se radi o vodozaštitnoj zoni.

„Bila voda čista ili nečista, subjekat nadzora će biti sankcionisan, jer nije smio to raditi na tom mjestu, jer zna se gdje se vrši deponovanje otpada, ne može se to raditi bilo gdje, posebno ne u vodozaštitnoj zoni“, kategoričan je Mersudin Čeliković, glavni kantonalni inspektor za poljoprivredu,vodoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo, čiji inspektori su u toku dana bili na terenu io zabilježili pojedinosti.

Prekršaj je već počinjen tvrdi inspektor Čeliković, bez obzira na nivo vodozaštitne zone i vrstu otpada koji je deponovan, a kazne za pravna lica koja počine ovakve i slične prekršaje kreću se od 2 do 10.000 KM.

No, zašto je firma koja se bavi održavanjem regionalnih cesta učinila ovakav prijestup pitali smo njenog direktora.

„Mi uvijek gledamo da u mjesnim zajednicama izađemo ljudima u susret, po nekim pitanjima, nije to jedini slučaj da pomognemo ljudima, nešto iskopamo, nešto zakopamo, pošto održavamo cestu na tom području, i u tom slučaju čovjek nas je zamolio da tu zemlju iz kamiona odvezemo na to mjesto. Vozač nije znao ni ko je, ni gdje je ni da se radi o zaštićenoj zoni“, pokušava da objasni reakciju vozača kamiona Almir Jahić, direktor Rial Šped Doboj Istok.

Pomoć koju Jahić pominje u našem razgovoru ustvari je uobičajena u njihovom poslu. Prilikom iskopavanja i prekopavanja zemljišta nerijetko mještani mole da se baš u njihov posjed odveze ta zemlja, što vozači i urade, baš kao što je to i ovaj vozač uradio ovaj put, ne znajući, tvrdi Jahić da se radi o zemljištu u neposrednoj blizini izvorišta. No, to je znao, čovjek koji je tražio upavo ovakvu uslugu od vozača kamiona, Kadir Zehinović, član povjereničkog odbora Mjesne Zajednice Lukavica u Živinicama. On kaže kako je problem odlaganja otpada na ovom lokalitetu prisutan godinama i da je na ovaj način želio spriječiti njegovo dalje odlaganje blokirajući zemljom iz kamiona padinu prema izvorištu.

„Ja sam to tražio kako bi spriječio da se ne baca smeće van kruga vodovoda na brdo iznad izvorišta, da se zaštiti bacanje smeća i bacanje operutanih i lipsanih ovaca i krava iznad izvorišta Toplica“, tvrdi Zehinović.

On tvrdi i da na ovom području nema niti jednog znaka na kojem piše da je zabranjeno bacanje otpada, ali i da se radi o vodozaštritnoj zoni. Međutim ono što je zabilježila naša kamera ne potvrđuje njegove navode. Na svu sreću svakodnevne laboratorijske analize vode s ovog izvora, kažu da je još uvijek najčišći izvor pitke vode za stanovnika Tuzle, Živinica i Lukavca. U konkretnom slučaju nije došlo do ekološke katastrofe. No, bilo da je riječ o obično zemlji kako tvrde iz Rial Špeda ili fekalijama kako tvrde u vodovodu, bilo ovo mjesto označeno tablama kako tvrde naši snimci ili neoznačeno kako tvrde iz Mjesne zajednice Lukavica, u situaciji kada je nestašica pitke vode globalni svjetski problem kultura nam a i obraz nalažu da ne bacamo smeće svuda oko sebe.

RTV Slon

Komentari