U organizaciji Udruženja građana Podrinje i Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u nedjelju uvečer, u Tuzli je otvorena samostalna izložba skulptura Splićanina Ivana Jakšića.

Ova izložba ujedno je i njegovo prvo predstavljanje van granica Republike Hrvatska. Među deset izloženih radova najviše pažnje je privukla skulptura koji nasi naziv “Srebrenica”.

– Ta skulptura prikazuje tugu i ljudsku tragediju koja se dogodila u Bosni i Hercegovini. Simbolizira majku koja u naručju držu svoje dijete. Ideja za izradu skulpture je nastala u samoj Srebrenici gdje sam ranije boravio na poziv mog prijatelja Mirsada Suljića, kome se najviše i zahvaljujem na ovoj izložbi. Odlučio sam da na 23. godišnjicu obilježavanja godišnjice genocida sutra ovu skulpturu
poklonim muzeju u Memorijalnom centru Srebrenica/Potočari – kazao je ovaj mladi umjetnik.

Dodao da kroz svoje radove zapravo pokazuje život u kamenu.

“Iznimna mi je čast biti ovdje i drago mi je da je moja prva izložba van Hrvatske upravo u Tuzli”, kazao je autor.

Izložbu je otvorio ministar uprave Republike Hrvatske Lovro Kuščević.

– Vjerujem da će cijeli ovaj kanton od danas biti bogatiji za jedno krasno iskustvo i jednu lijepu izložbu. Drago mi je da se njeguje prijateljstvo između bošnjačkog i hrvatskog naroda, zajedno živimo i zajedno ćemo graditi bolju budućnost. Naravno, drago mi je da će skulptura “Srebrenica” naći svoje mjesto u muzeju Memorijalnog centra u Srebrenici. Ona će dašak otoka Brača i bračke empatije prema tragediji koja se dogodila tamo ostati zauvijek u Srebrenici, kazao je Kuščević.

Podršku održavanju ove izložbe dala je i Vlada Tuzlanskog kantona.

– Posebno mi je drago što će autor svoju skulpturu sutra pokloniti muzeju u Srebrenici, obzirom da to što se dogodilo kod svih nas budi posebne emocije. Veoma smo zahvalni umjetniku na toj njegovoj gesti, kazala je Slavena Vojinović, ministrica sporta, mladih i kulture.

Bila je ovo zasigurno večer pomiješanih emocija, a posebne pohvale upućene su mladom kiparu. Ivan Jakšić rođen je u Splitu 1992. godine. Odrastao u mitskom Humcu Donjem na
Braču, uz brojne kamenolome, muziku čekića i kamena, ateliere i galerije, u porodici koja je živjela od kamena i njegove umjetničke obrade. Sve je to nadahnutog mladog Ivana predodredilo za poziv kipara.

Ova izložba ujedno je i njegovo prvo predstavljanje van granica Republike Hrvatska. Među deset izloženih radova najviše pažnje je privukla skulptura koji nasi naziv
“Srebrenica”.

 

Komentari