Na inicijativu Udruženja roditelja djece/osoba sa autizmom URDOSA, jučer je u općini Lukavac održan sastanak na kojem je razgovarano o načinima pomoći oko nastavka gradnje Centra za autizam BiH. 

Najveći dio razgovora odnosio se na Centar za autizam u Bukinju, čija je gradnja zaustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava, obzirom da je donator Hilfswerk Austria, odustao od prethodno dogovorenog finansiranja. Nakon toga, osnivači su rješenje vidjeli u pokretanju šire društvene akcije i uključivanja svih općina sa područja TK u ovaj projekat. Prema nekim mišljenjima, izgradnja Centra za autizam je u nadležnosti tri ministarstva TK.

Predstavnici Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom „URDOS“, inicijativu koju su pokrenuli za otvaranje Centra za autizam u Tuzli, smatraju  pionirskom.  S druge strane, rezultati koje UG „Mali svijet“ postiže u radu sa autističnom djecom, te Centrom za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u učenju, koji namjeravaju otvoriti u ustupljenim prostorijama škole u Bistarcu, pokazuju prioritetnu potrebu zajednice za pružanjem neophodnog stručnog tretmana.

„Općina Lukavac prepoznaje potrebu za postojanje Centra za autizam i želimo biti dio rješenja ovog problema, kao i druge općine ili bar među prvim u smislu doprinosa. U ovom slučaju, osnivanje Centra podrazumijeva niz pravnih, ali i političkih odluka koje treba donijeti, pitanje da li će to raditi nevladina organizacija ili će Vlada TK osnovati tu ustanovu i s tim u vezi, mi želimo imati jasne odnose. Bez jasne putanje i uloge međusobne saradnje, ne možemo pružati ni finansijsku podršku.  Jedino pravo pitanje na koje treba odgovoriti je koji je najefikasniji način da pomognemo ovoj djeci i odraslim ljudima sa autizmom. Neosporno je naše opredjeljenje da budemo dio ovog rješenja“, kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007. godine, 2. april u svijetu obilježava kao Svjetski Dan Autizma što je podatak koji sam za sebe govori da je u svijetu ovom poremećaju posvećena dužna pažnja. Ona se prije svega ogleda u sistemskim i naučnim riješenjima pronalaska najefikasnijih terapija i modela obrazovanja za ovu osjetljivu populaciju.

Pored predstavnika Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom „URDOSA“, sastanku su prisustvovali predstavnici kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i ministarstva zdravstva TK, „Malog svijeta“ Lukavac, te Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Komentari