Ilustracija
Ilustracija

Tvrde ovo iz menadžmenta GIKIL-a u obavještenju koje je upućeno lokalnim vlastima, ali načelnik Lukavca Edin Delić poručuje da je to totalna besmislica, naglasivši da ne postoji scenarij u kojem bi građani ostali bez pitke vode.

U skladu s rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, menadžment GIKIL-a počeo je s procesom smanjenja proizvodnje na koksnoj bateriji koja će biti dovedena na tehnološki minimum.

“Ovo je prvi korak koji vodi prema zaustavljanju baterije. Preostale dvije fabrike će raditi dok budu bile prisutne zalihe sirovina, kao i dok budu bile prisutne one koje su trenutno na putu do nas”, rekao je za Klix.ba izvršni direktor za zajedničke poslove u GIKIL-u Suad Imamović.

A nakon što je pokrenut postupak smanjenja proizvodnog procesa, lokalnu vlast dočekalo je obavještenje GIKIL-a o mogućem obustavljanju snabdijevanja pitkom vodom građana Lukavca.

“U ovom periodu neće doći do obustava, odnosno redukcija vode. Međutim, ukoliko dođe do većih obustava, odnosno kompletnog zaustavljanja isporuke vode od Javnog preduzeća Spreča prema GIKIL-u, to bi se moglo desiti i prema građanima. Mi izmirujemo obaveze prema Spreči, tako da ne očekujemo smanjenje od njih prema nama, a samim tim ni prema Lukavcu”, rekao je Imamović.

Načelnik Lukavca Edin Delić za Klix.ba kaže da je to potpuna besmislica te da do prekida u isporuci vode građanima neće doći.

“To obavještenje nema nikakvo utemeljenje i potpuno je pogrešan potez koji neće ni u čemu pomoći GIKIL-u. Lukavac može imati vodosnabdijevanje i kada bi GIKIL u potpunosti prestao s radom. Ovo je samo pokušaj prijetnje i ucjene i ona u biti ne doprinosi pozitivnom rješavanju sudbine GIKIL-a”, rekao nam je Delić.

Međutim, iz GIKIL-a poručuju da ovo nije nikakva prijetnja, niti pritisak na bilo koga.

“Ovo je normalan postupak i mislim da bi svako ko bi se našao u situaciji kao što je naša postupio potpuno isto. Svi stanovnici zaslužuju pitku vodu, a mi i pored svih teškoća nastojimo obezbjediti dovoljne količine vode”, ističe Imamović.

Iz GIKIL-a su dosad u nekoliko navrata ponovili da prema njima postoje dugovanja Javnog komunalnog preduzeća Rad u iznosu od tri miliona KM za isporučenu vodu. S druge strane, dug GIKIL-a prema Spreči iznosi 1.100.000 konvertibilnih maraka.

Tačku na sudbinu GIKIL-a trebala bi staviti Federalna uprava za inspekcijske poslove, jer nakon što pristigne njihov nalaz bit će poznato da li će ova lukavačka kompanija u konačnici staviti ključ u bravu.

Komentari