U  GIKIL-u traje istraga koju provode inspektori po nalogu Tužilaštva TK, a ova akcija, kako nezvanično saznaje RTV Lukavac traje već neko vrijeme, a obuhvatila je i druge privredne subjekte.

Povod za istragu, koja u ovome trenutku obuhvata uzimanje uzoraka jeste kontinuirano zagađenje i učestali ekološki incidenti u ovom preduzeću.

Prema nepotvrđenim informacijama vrši se i uzimanje uzoraka koji će biti analizirani kako bi se se uz rezultate analiza nastavila dalja istraga, a što je u vezi sa incidentom iz maja kada je veća količina katranske vode iscurila u rijeku Spreču.

Ovim povodom kontaktirali smo službu za informisanje Global ispit koksne industrije Lukavac koja je potvrdila aktivnosti koje se provode po nalogu Tužilaštva TK.

Povodom različitih informacija u medijima, te u cilju izbjegavanja dezinformisanosti, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

U Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac u toku su aktivnosti koje se provode po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Aktivnosti se odnose na uzimanje uzoraka u vezi sa ekologijom.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac pruža svu potrebnu podršku i sarađuje sa nadležnim organima, navodi se u saopštenju GIKIL-a.

Inače, GIKIL skoro godinu i pol radi bez okolinske dozvole za rad.

Komentari