U prostorijama MZ Puračić u srijedu je održan sastanak Inicijativnog odbora za izgradnju Spomen obilježja poginulim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – .1995. godine sa područja  MZ Puračić.

Sastanku su prisustvovali pripadnici Armije RBiH, demobilisani borci, članovi porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, članovi porodica civilnih žrtava rata, načelnik Općine Lukavac, Dr. Edin Delić i drugi zainteresovani građani.

Na sastanku se govorilo o aktivnostima na izgradnji spomen obilježja, izboru lokacije i idejnom rješenju, a nakon diskusije pristunih formiran je Organizacioni odbor i jednoglasno je usvojena odluka da se spomen obilježje gradi na lokaciji današnjeg spomenika borcima NOR-a 1941. – 1945.

-Najvažniji zaključak današnjeg sastanka jeste da se spomenik mora što prije izgraditi i mora se obilježiti sjećanje na poginule borce oba rata. Definitivno su Puračani stavili tačku na lokaciju mjesta spomenika i definitivno smo dogovrili da ćemo ubrzati proceduru jer ima tu nekih formalni koraka, ali očekujem da će odbor uz podršku nas iz Općine, zatim Vijeća MZ skupiti potrebnu energije i da će relativno ubrzo Puračić dobiti spomenik za poginule borce, kazao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić nakon održanog sastanka u Domu kulture u Puračić.

Član Organizacionog odbora, Mihad Sakić nakon sastanka izjavio je za Lukavacki.ba da je sastanak bio konstruktivan i da su konkretna pitanja pretočena u konkretne odluke.

Sastanak je održan i konkretna pitanja su pretočene u konkretne odluke. Pitanje izbora lokacije je potvrđeno i budući spomenik ili zajednički spomenik borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992./.1995. će biti na mjestu danšnjeg spomenika NOR-a 1941.-1945. Idejno rješenje će uključiti borce i jednog i drugo rata, a formiran je Organizacioni odbor koji će u daljoj kooridinaciji i saradnji sa načelnikom općine završavati sve aktivnosti koje su danas započete  i za očekivati da će se u narednim mjescima imati urbanistička saglasnost i građevniska dozvolu te da ćemo nastaviti sa konkretnim aktivnostima, kazao je Mihad Sakić, član Organizacionog odbora.

 

Komentari