Ogroman trud i sredstva na očuvanju jezera Modrac svakodnevno se ulažu. Ljubitelji prirode i sportskorekreacionog ribolova oduvijek su svoje slobodno vrijeme mogli provoditi na obalama jezera Modrac. Međutim s druge strane postoje i oni koji narušavaju životinjski svijet u jezeru. Takozvane ribokradice ili u narodu poznatiji kao mrežaroši prije dva dana napravili su štetu od oko 6.500 KM Sportskom ribolovnom društvu Smuđ Lukavac, i na taj način pokušali spriječiti robočuvare u obavljanju svog posla.

“NN lica su zapalila jedan čamac, dok je metalni čamac odvučen i potopljen na sredini jezera.  Ovaj događaj nije uplašio niti će zaustaviti rad bit će još jači imat će veću podršku stanovnika Lukavca i opštinskih struktura” – kazao je Alen Nuhić, predsjednik SRD „SMUĐ“ Lukavac.

Dosadašnjim radom ribočuvara potisnuto je mrežarenje na jezeru Modrac na nekih 5% u odnosu na prije tri ili četiri godine, što je ogroman pomak. Ipak, bitno je napomenuti da ovo nije prvi slučaj paljevine i uništavanja imovine.

“U više navrata su spaljivani čamci tri komada, jedan čamac je isječen motorkom, ukradeni motori ali svaki takav čin nam je dao više snage za veću borbu i uspješniju borbu protiv krimolovaca. Kada sam ja počeo da radim bilo je po hiljadu mreža, prošle godine je broj znatno pao. Ove godine uključivanjem volonterske službe nanesen je ozbiljan udarac mrežarima i krivolovcima, ostali su najuporniji sa kojima se borimo, vidite u čemu oni posežu da bi nas spriječili u našem poslu” – istakao je Sead Muminović, profesionalni ribočuvar .

U očuvanju flore i faune na jezeru Modrac učestvuje i općina Lukavac, na čijoj teritoriji od 75 posto se proteže jezero. Prvi čovjek ove Općine najavio je već nove projekte nabavke novog plovila i opreme koja bi intenzivirala posao ribočuvara.

“Podržavali smo njihove napore do sada, sada ćemo još odlučnije i još snažnije podržati napore i ja već najavljujem da ćemo nabaviti za njihove potrebe bolja plovila i da će njihove poslove pratiti policija i inspekcijski organi. I očekujem da ćemo dalje još odlučnije ne samo čuvati ribu nego i borit ćemo se za ovaj resurs, od kojih većina građana može imati velike benefite. Drago mi je da je ovo krenulo, nećemo posustati, nije nas zaplašilo, borba protiv nelegalnog izliva ribe iz jezera će se samo intenzivirati” – rekao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Ovom prilikom prvi čovjek Općine Lukavac, ali i članovi sportsko ribolovnog društva Smuđ Lukavac pozivaju sve građane, da ako primijete ribokradice, odmah to i prijave, kako bi se očuvao životinjski svijet u jezeru, ali i kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

Izvor: RTV Slon

Komentari