Mehmed Suljić - predsjedavajući OV Lukavac

Imenovanje Mehmeda Suljića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Lukavac na Konstituirajućoj sjednici OV Lukavac u novembru 2016. godine izazvalo je veliku pažnju lukavačke javnosti  i šire zbog navodnog kršenja Ustava FBiH jer načelnik i predsjedavajući dolaze iz reda ostalih, međutim odgovor Ministarstva pravde FBiH na upit kabineta načelnika ukazuje na to da je imenovanje bilo u skladu sa zakonom i ustavom.

Izbor predsjedavajućeg OV Lukavac jedna je od primarnih političkih tema još od novembra protekle godine te je rezultat organizovanja javne tribinepodnošenja krivične prijave protiv vijećnika koju si glasali za imenovanje gospodina Suljića i oglašavanja Visokog predstavnika u BiH,  Valentina Inzka.

Općinski načelnik obratio se Federalnom ministarstvu pradve BiH sa zahtjevom za preispitivanje Odluke Općinskog vijeća Lukavac o imenovanju predsjedavajućeg OV Lukavac, a njih odgovor kaže da načelnik i predsjedavajući OV Lukavac mogu biti iz reda istog konstutivnog naroda, odnosno iz reda ostalih.

Kompletan odgovor možete pročitati u nastavku:

Nastavak odgovora od Minisatrstva pravde FBiH možete pročitati klikom ovdje.

Povodom očitovanja Federalnog ministarstva pravde u pogledu ispitivanja zakonitosti imenovanja predsjedavajućeg OV Lukavac, gospodina Mehmeda Suljića, Općinski odbor SDA Lukavac, Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Liberalno Demokratska Stranka i vijećnici nacionalnih manjina u OV Lukavac oglasili su se saopštenjem za javnost čime najoštrije osuđuju načelnika i 13 vijećnika OV Lukavac koji su svjesno optužili SDA Lukavac, SBiH, LDS Lukavac i dva vijećnika koji dolaze iz reda Nacionalnih manjina u OV Lukavac. Saopštenje u cjelosti možete pročitati klikom ovdje.

Komentari