Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je Vladu Tuzlanskog kantona koju će sa premijerske pozicije predvoditi Kadrija Hodžić. Pored premijera Hodžića, Vladu će sačinjivati predstavnici stranaka nove parlamentarne većine.

 

U danas imenovanoj Vladi TK Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pripala su uz mjesto premijera i četiri ministarstva, tri ministarstva Pokretu demokratske akcije BiH (PDA BiH), dok će po dva voditi predstavnici Naše stranke i Stranke za bolju budućnost (SBB BiH).

„Duboka kriza u kojoj smo se našli, s jedne, i vrijeme od nepune dvije godine u kojima će Vlada ostvarivati svoje djelovanje, s druge strane, nalaže krajnje stručan pristup, ubrzan tajming, ali i prvenstveno čemu želimo da se beskompromisno posvetimo, radikalnu promjenu paradigme upravljanja javnim resursima i zaštiti naših života”, kazao je u zaključnom dijelu ekspozea premijer Hodžić te dodao da „s obzirom na oštrinu izazova kojim se suočavamo, ne možemo a da ne izađemo kao pobjednici. Sve drugo bi bio generacijski promašaj, jer građani Tuzlanskog kantona ne mogu više čekati.”

Novi ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnić dok je ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin. Ministar obrazovanja i nauke je Elvis Baraković dok je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin. Ministar finansija je Vedran Lakić, ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović a ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Vahidin Smajlović privrede dok je ministar zdravstva Božo Jurić. Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak je Esad Džidić, ministar privrede Mevludin Hodžić a ministar za boračka pitanja Fedahija .
Novi sastav izvršne vlasti potvrđen je sa 19 glasova u Skupštini TK. Suzdržano je bilo pet poslanika dok je 11 bilo protiv.

Komentari