Općina Lukavac i načelnik dr. Edin Delić za samo jedan dan uspjeli su  završiti kompletnu administrativnu proceduru za gradnju jednog poslovnog objekta. To je, za administraciju koja je važila kao pojam sporosti, novi rekord i pozitivan primjer, koji će služiti svima koji planiraju raditi i graditi u Lukavcu.

„Mi smo, optimizirajući naše procese i ubrzavajući sve što se može ubrzati, došli do toga da smo na zahtjev naše domaće kompanje Luciana, urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu izdali za jedan dan. To je najbrže što jedna općinska administracija može uraditi. Naravno, još uvijek niz segmenata u radu nisu na tom nivou, ali smo pokazali za kratko vrijeme ozbiljan napredak i nastojanje da sve procedure primaknemo tom jednodnevnom rješavanju“, izjavio je načelnik dr. Edin Delić.

Načelnik općine Lukavac Edin Delić u kabinetu - Foto: Lukavacki.ba
Načelnik općine Lukavac Edin Delić u kabinetu – Foto: Lukavacki.ba

Direktor građevinske kompanije Luciana Josip Božić pohvalio je efikasnost načelnika i resornih službi: „ Sudeći prema posljednjoj građevinskoj dozvoli koju smo mi dobili čini se da će investitori u narednom periodu moći  brže rješavati svoje potrebe i zahtjeve kada je u pitanju administracija u općini Lukavac. U Konkretnom slučaju mi imamo izuzetno pozitivno iskustvo oko izdavanja  urbanističke i građevinske dozvole za poslovni objekat,  koji gradimo za poznatog investitora u naselju Bistarac, u zoni uz magistralni put. Nakon dugotrajne procedure oko izdavanja poljoprivrednih i drugih saglasnosti i dugotrajne administrativne borbe, kada je došao red za procedure koje su u nadležnosti Općine Lukavac sve smo završili za samo jedan dan. Naravno, prethodno smo izmirili sve obaveze koje su uobičajene i koje redovno i plaćamo, poput rente i nekoliko drugih saglasnosti. Raduje me što sam vidio dobru volju od strane načelnika i odličnu koordinaciju sa nadležnim službama“.

Administivne prepreke za investitore često su teško savladive, te usporavaju poslovni razvoj i napredak ekonomije. Stoga primjere poput ovog znaju cijeniti.

„Komplikovane administrativne procedure predstavljaju bespotreban teret. U današnje vrijeme kada smo svi željni da imamo nove investicije i kada se stalno govori o privlačenju investitora, takvi problemi  se moraju prevazilaziti. Pri tome posebno mislim na dozvolu za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Zona u kojoj mi trenutno gradimo spomenuti objekat je po regulacionom planu građevinska, a zemljište se vodi kao poljoprivredno, iako to ono ni po kvalitetu već odavno nije jer je nakon čestih poplava  izuzetno zagađeno. Sa druge strane pretstavlja odličan potencijal za gradnju, poslovni procvat  i ekonomski razvoj, te bi se općinska administracija i na tom polju mogla angažovati u narednom periodu“, izjavio je Božić.

Načelnik tvrdi da je ovo tek prvi primjer i da će se prema svim građanima i kompanijama općinska administracija u narednom periodu tako odnositi.

„InvestitoRE mogu pozvati da općinsku zgradu i administraciju zamisle kao ugostiteljski objekat u kojem smo svi mi tu da im budemo na usluzi. Mi se sada tako ponašamo. Uistinu nam je stalo da sve službe budu u funkciji investitora i građana i na to  smo orjentisani i fokusirani. Već  se osjete promjene, jer je i osoblje Općine Lukavac prepoznalo to kao dobar smjer. Ovaj spomenuti postupak je  rezultat intenzivnog i predanog rada niza uposlenika i službi  koji su u tome učestvovali. To je dobra vijest  jer, iako se građanima možda nekada tako ne čini, iako to nekada izgleda beznačajno, službe su spremne da uistinu budu u službi građana i da u kratkom roku efikasno provedu komplikovane procedure“, poručio je načelnik Delić.

Iz Luciane kažu da je ovo njima ali i svim ljudima u poslovnom svijetu odlična i optimistična poruka, koja će ih ohrabriti za nova ulaganja.

„ Ja bi se zahvalio načelniku i svima koji su se potrudili da naprave dobru organizaciju i korespodenciju, a sve u cilju efikasnijeg  dolaska do rješenja. Pomaci su vidljivi i mi smo dobili uvjeravanja da će zahtjevi svih investitora biti brže i lakše rješavani i to bez bilo kakvog ustupka ni nama niti bilo kome drugom. Ako mi ispoštujemo sve što je do nas i sve na vrijeme platimo, očekujemo i da neko zasuče rukave i odradi brzo svoj posao, a  da je to ključno i da daje dobre rezultate se pokazalo u ovom našem slučaju“, rekao je Božić.

Komentari