Porodicu Mahovkić iz Gornjih Jarušaka - Foto: Edina Mujkić
Porodicu Mahovkić iz Gornjih Jarušaka - Foto: Edina Mujkić

Nakon što su više od 12 godina živjeli u neuvjetnoj kući i na rubu egzistencije, četveročlana porodica Mahovkić iz Gornjih Jarušaka, kod Lukavca, sada ima bolje uslove za život. Naime, zahvaljujući dobrim ljudima, kuća u kojoj su živjeli, renovirana je, a dograđen je i novi sprat.

Akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu prije tri mjeseca pokrenuli su nastavnik razredne nastave u mjesnoj školi, Šaban Mahovkić-Učo i njegova kolegica Emira Mehinović.

“Bili smo ovdje prije tri mjeseca, a danas već svjedočimo završetku radova na kući. Djeca sada imaju krov nad glavom i dvije prostorije više, a ubuduće će imati i bolje uslove za život.”, kazao je učitelj Šaban.

U akciju se, pored brojnih mještana, uključila i grupa humanitarki iz Lukavca na čelu sa Osmanom Jusufović. Zahvaljujući upravo njima, u kuću polako pristiže i namještaj.

“Za prizemlje smo im obezbijedile sve neophodne stvari i namještaj. Presretne smo što smo uspjele pomoći nekome i što će ova porodica biti zbrinuta.”,ističe Jusufović.

Za porodicu Mahovkić, oca Fadila, koji je 90-postotni invalid i dijabetičar, nezaposlenu majku Hanifu, te njihovo dvoje maloljetne djece Samira i Semira ovaj dan je poseban.

“Dvanaest godina čekali smo na ovaj trenutak i presretni smo. Zahvalio bih se svim ljudima velikog srca, posebno mještanima Jarušaka i Poljica koji su nam obezbijedili materijal i izvodili radove besplatno. Bez ovih ljudi ne bismo uspjeli.”, ističe Fadil Mahovkić.

Ova poradica živi od svega 210 KM socijalne pomoći, a kako nam je kazao stariji sin Samir, koji je učenik šestog razreda specijalne škole u Tuzli, postoji još jedna mala neispunjena želja, a to je da dobije novi kompjuter.

Komentari