Željeznička stanica Lukavac Tvornica - Foto: Lukavački.ba
Željeznička stanica Lukavac Tvornica - Foto: Lukavački.ba

Pod hitno uspostaviti putnički željeznički saobraćaj na Tuzlanskom kantonu! Bliži se godina dana kako je Tuzlanski kanton ostao bez željezničkog putničkog saobraćaja, a rješenje nije na vidiku… Dana, 15.12.2019., nakon 133. godine kontinuiteta u prijevozu putnika željeznicom, Tuzla i Tuzlanski kanton su ostali bez sigurnijeg, udobnijeg i ekološki prihvatljivijeg vida saobraćaja.

 

Do tada, putnički željeznički prijevoz na Tuzlanskom kantonu obavljale su Željeznice Republike Srpske i to na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj. Radilo se o vozovima koji nisu imali prilagođen red vožnje potrebama stanovništva Tuzle i Lukavca, ali oni su bili kakva takva veza sa Dobojem i dalje ka Sarajevu, Zenici, Banjaluci ili Bihaću.

Tuzlanski kanton, iako najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH, iako ostvaruje veliki prihod Željeznicama Federacije BiH kroz teretni željeznički saobraćaj, jedini je na prugama federacije na kojim ne saobraćaju putnički vozovi. Stoga, zahtjevamo od Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Vlade Tuzlanskog kantona da prije svega osiguraju željeznički putnički saobraćaj na linijama koje povezuju gradove Tuzlanskog kantona, i to: Banovići-Živinice-Tuzla-Banovići i Miričina/Dobošnica-Lukavac-Tuzla-Dobošnica/Miričina.

Na ovaj način bi se smanjile saobraćajne gužve u gradskim centrima, povećala sigurnost u saobraćaju, smanjili izduvni gasovi i zagađenje vazduha, osigurala udobnost i jeftinije karte putnicima, razvio turizam. Budimo kao region koji sve više ulaže u željeznički putnički saobraćaj, pa onda i kao moderni svijet gdje je željeznica glavni vid prijevoza, gdje su željezničke stanice središta društvenog života, ali i trgovine i turizma, navodi se u saopćenju Neformalne grupe građana “Prijatelji željeznice” Tuzla.

Komentari