Lokalni odbor Naše stranke u Lukavcu uputio je zahtjev Željeznicama Federacije BiH. Traže postavljanje zvučnih barijera u gradu te sanaciju željezničke stanice.

 

“Pruga Tuzla – Doboj prolazi središnjim dijelom Lukavca, čime značajno ograničava normalan razvoj grada te značajno utiče na loš kvalitet života stanovnika u gradu. Postojanje ove pružne komunikacije je grad podijelilo na dva dijela, uz česti zastoj saobraćaja u gradu te stvaranje enormne buke prolaskom vozova.

Ovim su posebno pogođeni građani koji stanuju u blizini pruge. Zbog ogrome buke koja se stvara prolaskom vozova i jakih sirena koje vozovođe koriste prilikom prolaska kroz grad, njihov mir je potpuno narušen, kako po danu tako i u noćnim satima. Ovom bukom naročito su pogođena djeca, čiji san se prekida, te su konstantno uznemirena i veoma teško podnose ovakvo stanje.

Iz pomenutih razloga obratili su nam se naši sugrađani sa molbom da pokušamo pomoći u rješavanju ovog, za njih veoma velikog problema.

Stoga smo se i u svoje i njihovo ime obratili Željeznicama FBiH sa zahtjevom za izgradnju zvučnih barijera kroz grad kako bi se barem malo umanjila buka koju prave vozovi.

Također, problem je i devastirana postojeća željeznička stanica, koja je ruglo u centru grada, mjesto skupljanja pasa lutalica i mjesto za bacanje smeća, kao i neodržavana i zarasla pruga koja prolazi kroz grad Lukavac, jer je to područje, prema izjavama nekih građana, puno zmija što predstavlja stalnu opasnost građanima čija dvorišta graniče sa pružnim pojasom.

Nadamo se da će u Željeznicama ozbiljno razmotriti naš zahtjev te pristupiti rješavanju pomenutih problema koji su isključivo u njihovoj nadležnosti”, rekli su u odboru Naše stranke u Lukavcu.

Komentari