Zajednička ulaganja Općine Lukavac i Doma zdravlja Lukavac rezultirala su nabavkom tri savremeno opremljena sanitetska vozila čime će uveliko biti unaprijeđen rad ove zdravstvene ustanove, budući da je ova općina jedna od najvećih na području Tuzlanskog kantona. Također, u Lukavcu se mogu pohvaliti i dobrim odzivom građana i stanovnika okolnih naselja kada je riječ o vakcinaciji protiv koronavirusa.

 

Stara i dotrajala sanitetska vozila lukavačkog Doma zdravlja i Službe hitne medicinske pomoći danas su zamijenjena s tri nova, što se dogodilo prvi put u historiji postojanja ove zdravstvene ustanove. Zajednički je to rezultat dodatnih napora menadžmenta Doma zdravlja i osnivača Općine Lukavac, a sve s ciljem unapređenja pružanja zdravstvenih usluga stanovništvu.

– Koliki je značaj najbolje znaju naši osiguranici, jer smo znali imati slučajeve kada je bilo neophodno pružiti prvu medicinsku pomoć i hitnu medicinsku pomoć na terenu, a to zbog nedostatka ili kvara vozila nismo bili u stanju učiniti odmah – ističe dr. Dajana Čolić, direktorica Doma zdravlja Lukavac.

Tri savremeno opremljena sanitetska vozila nabavljena su šest mjeseci nakon potpisivanja protokola između ove zdravstvene ustanove i općine. Za nabavku su obezbijeđena sredstva u iznosu od oko 250 hiljada maraka.

– Mi smo jako velika općina, najveća na kantonu s 350 kvadratnih kilometara. Imamo jako razgranatu mrežu, brdovite terene, duge distance, tako da je potreba za mobilnosti kod nas puno veća nego, recimo, u gradu Tuzli – navodi Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (SDBiH).

Problem nedostatka vozila riješen, a uposlenicima Službe hitne medicinske pomoći organizacija rada i dolaska na teren u velikoj mjeri olakšana, budući da su se s teškim situacijama susretali ranije.

– Bili smo u situaciji da smo vrlo često bili s jednim vozilom jer su se ostala često kvarila, a s ova tri nova vozila ćemo moći da zadovoljimo potrebe – poručuje dr. Nermin Begić, šef Službe hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Lukavac.

S druge strane, proces masovne i vakcinacije bez najave u Lukavcu se odvija dobro, a zdravstveni radnici su zadovoljni odzivom građana. Prema posljednjim podacima, od početka augusta do danas, vakcinisano je gotovo šest hiljada osoba sa ovog područja, što nije zanemariv broj, budući da je u ostatku Federacije, ali cijele države jako slab odziv stanovništva.

 

Izvor: Federalna.ba

Komentari