Na rijeci Turiji, tačnije na lokaciji ispod brane, u probni rad je nedavno pušten hidro-agregat, uređaj za proizvodnju električne energije i navodnjavanje, a za kratko vrijeme postao je i prava atrakcija koja privlači veliki broj znatiželjnika. Ovaj uređaj djelo je ruku poznatog lukavačkog inovatora, Osmana Osmanovića.

Screenshot RTV Lukavac
Screenshot RTV Lukavac

„Kompletan projekat, ideja, realizacija, te projektovanje svih dijelova agregata je moj izum. Uređaj se sastoji od klipne pumpe i uređaja koji proizvodnju struje. Malo sam razočaran što nemamo dovoljnog dotoka vode, ali da je to izmješteno na nekoj drugoj lokaciji, kao npr. rijeci Krivaji, efekat bi bio drugačiji. Trenutno je u fazi istraživanja i potrošnja mu je limitirana, pa je njegova proizvodnja  oko 800 W.“-pojašnjava Osmanović, te dodaje da bi ovaj uređaj, ukoliko bi se koristio za tzv. „raskošnu proizvodnju“ mogao da akumulira višak energije čime bi se minimalno jedno domaćinstvo moglo snabdijevati električnom energijom.

Hidro-agregat na rijeci Turiji je projekat vrijedan 10.000 KM čiju je realizaciju pomoglo i Ministarstvo poduzetništva i razvoja TK, te općina Lukavac, a planirano je da u naredna dva do tri mjeseca ostane na ovoj lokaciji radi ispitivanja samog konstrukcionog dijela i dinamičkih opterećenja.

Prema riječima našeg inovatora Osmanovića, u Turiju svakodnevno pristiže određen broj mještana koji žele da vide ali i da se upoznaju sa principom rada hidro-agregata.

Snapshot

„Nakon što je hidro-agregat pušten u rad došao je jedan autobus posjetitelja iz Živinica, a svakodnevno dolaze i zainteresirani mještani Turije kako bi se fotografisali i kako bi vidjeli ovaj uređaj“-kaže Osmanović. On dodaje i da je zadovoljan dosadašnjim radom uređaja za koji se ispostavilo da može da radi i na ravnom dijelu, odnosno, na manjim vodotocima.

Važno je istaći da da je Osman Osmanović predsjednik Udruženja inovatora općine Lukavac, koji iza sebe ima veliki broj uspješnih inovacija od kojih su mnoge nagrađene međunarodnim priznanjima.

 

Komentari