Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća u Lukavcu podržana je Odluka o načinu organizovanja komunalnih djelatnosti, izvještava Emina Ibrić (RTVTK).

 

Vijećnici su dali i saglasnost na Odluku o upravljanju i korištenju javnih dobara JP “Vodovod i kanalizacija” Lukavac. Ovime se i formalno-pravno ušlo u proces rješavanja problema pitke vode u Lukavcu.

Gradonačelnik Lukavca, Edin Delić, kaže da građani već dvije decenije nemaju pitku vodu.

Nedavno je osnovano je i JP “Vodovod i kanalizacija” koje treba da upravlja procesima izgradnje fabrike vode.

Postojanje takve firme je bitno zbog vrlo ozbiljnih investicija koje će se tamo raditi, tako da smo ocijenili da je jako kompleksno raditi to kroz JKP “Rad” Lukavac, koje ima niz drugih aspketa od centralnog grijanja, higijene grada i slično – dodaje Delić.

Ranije je pokrenut je i proces izrade projektno-tehničke dokumentacije za gradnju fabrike vode. Završen je proces eksproprijacije zemljišta na kojem će se fabrika graditi.

To je nama korak ka izgradnji postrojenja koje planiramo za izgradnju pitke vode – napominje Suad Salibašić, predsjedavajući GV Lukavac.

Ovakav koncept rješavanja problema pitke vode, vijećnici SDA ne podržavaju, te ističu da dovodi u pitanje postojanje JP “Rad” Lukavac.

Obzirom da se osnovna djelatnost tog preduzeća povjerava drugom preduzeću. Mi smo nastojali prošlu sjednicu da prolongiramo glasanje, kako bi se usaglasili određeni stavovi i pronađu mehanizmi – kaže Mirza Mujagić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Lukavac.

Sjednicu su pratili i predstavnici Sindikata JP “Rad” Lukavac, koji su iznijeli zahtjev da niti jedan radnik u procesima koji slijede ne smije ostati bez posla.

To se radi o prelasku nekih oko 40 do 50 radnika u novoosnovano preduzeće i dok god ijedan radnik ne bude zbrinut, odnosno da ne prijeđe u to preduzeće, mi nećemo odustati od svojih stavova – ističe za RTV TK Hariz Imamović, predsjednik IO Sindikata JP “Rad” Lukavac.

Zaključcima koje su izglasali vijećnici, podržani su zahtjevi Sindikata, te su date garancije te je obećano da do otpuštanja radnika neće doći.

Komentari