Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po naredbi Kantonalnog suda Tuzla pripadnici Federalne uprave policije su jučer privremeno izuzeli ogromnu materijalnu dokumentaciju iz firme Junuzović Kopex Lukavac, Gradskog i prigradskog saobraćaja (GIPS) Tuzla i KJKP Gras Sarajevo, piše Rtvslon.ba

Naime, Junuzović kopex iz Lukavca i GIPS Tuzla autobuse iz inostranstva nabavljali su i prodavali “Gras-u” Sarajevo, a jedan dio je kupio Samostalni sindikat radnika komunalne privrede FBiH, mimo javnih nabavki. Riječ je o oko 30 autobusa vrijednih blizu 700.000 KM.

„Ova dokumentacija se vezuje uz nabavku kupoprodajnih ugovora i kupovinu većeg broja autobusa na plin koje su firme Junuzović kopex Lukavac i GIPS Tuzla prodale sarajevskom GRAS-u. Ovu istragu provodi ovo tužilaštvo u saradnji sa FUP-om. Ono što je predmet istrage i analize dokumentacije koja je izuzeta, da li je prilikom ove kupoprodaje odnosno nabavke i kupovine ovih autobusa od strane GRAS-a došlo do bilo kakvih nezakonitosti odnosno da li je urađeno nešto što je u suprotnosti sa javnim nabavkama, obzirom da se radi o GRAS-u koja je javno preduzeće. Radimo sa FUP-om, oni su prikupili svu tu obimnu materijalnu dokumentaciju iz sve tri firme, ona će u narednom periodu biti predmet analize od strane postupajućeg tužioca, a nakon te analize mi ćemo biti u mogućnosti odrediti se koje su naredne istražne radnje koje ćemo poduzimati, kako bi se utvrdilo ima li krivične odgovornosti i u kojem pravcu će se dalje kretati ova istraga“, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Komentari