Na zadnjem sastanku dogovoreno je između predstavnika Općine Tuzla i Općine Lukavac da se prostor oko Jezera Kop, ostavi kao što je to i bila – rekreaciona zona, otkriva borac za očuvanje jezera, Senad Isaković – Roko.

Borba građana Lukavca i Tuzle trajala je 19 godina i danas napokon mogu reći kako su uspjeli od šljačišta zaštititi jezero Kop Šićki Brod. 

Na zadnjem sastanku dogovoreno je između predstavnika Općine Tuzla i Općine Lukavac da se prostor oko Jezera Kop, ostavi kao što je to i bila – rekreaciona zona, s tim što su predstavnici Lukavca tražili da se izbaci iz prostornog plana jedna rečenica u kojoj bi se navelo da je on nekada bio “prostor napuštenog kopa”, zato što je na tom prostoru već izvršena rekultivacija, dijelom što su općine ulagale u sadnice i plastenike, a dijelom što je to sama šuma, a ujedno tu su i udruženja koja su sadila i taj prostor rekultivisala, pa je to sada jedan prirodni park, koji bi u što kraćem vremenu trebalo početi koristiti, da se naprave staze, klupe i slično“,ispričao aktivist JE i borac za očuvanje jezera, Senad Isaković – Roko. 

Jezero je 19 godina služilo za odlaganje šljačišta iz Termoelektrane Tuzla. Mirni skupovi, protesti, dugotrajno skupljanje potpisa, ipak su urodili plodom. 

Građani su jednostavno htjeli da zaštite jezero, jer je bilo na udaru kao prva meta, koju su oni htjeli da unište. Nakon toga uspjelo se to jezero sačuvati, ali kako vremenom postojeće lokacije smanjuju svoj kapacitet, oni su u nekoj svojoj namjeri bili da unište dio prostora iznad jezra. S tim što mi koji se bavimo tom temom, znamo da je to samo jedan trik, da oni uđu na bilo koji komad zemlje, koja je iznad jezera kako bi mogli da kompletan taj prostor onečiste“, napominje Isaković naglasivši da drušvo nije ni svjesno koliko imamo vrijednu vodu i da bi se u slučaju bilo kakvog onečišćenja Jezera Modrac, vrlo brzo voda iz Jezera Kop Šićki Brod mogla okrenuti u fabriku vode. 

To je izvor koji izvire iz dubine od 38 metara i uvijek je u njemu čista voda. Prednosti tog jezera su što je prije svega čisto, poslije toga nas može spasiti danas sutra od nepogoda, a treća i osnovna stvar je da treba taj prostor početi koristiti, jer dosta je nama više putovanja po nekakvim parkovima, kilometrima, kada imamo šest kilometara udaljen od Tuzle jedan prelijep prostor koji se uz vrlo malu investiciju može srediti da bude park“, smatra Roko.

Kameleon


Komentari