Lukavac 2019
Lukavac 2019

Građani Tuzle i Lukavca još najmanje pet godina će se gušiti u prekomjerno zagađenom zraku, posebno u zimskim mjesecima kada uz preveliki broj automobila i industriju dolazi do aktivacije individualnih stambenih ložišta.Povećane koncentracije zagađujućih čestica na prostoru cijele Bosne i Hercegovine uvjetovane su vanjskim temperaturama zraka, a shodno ranijim iskustvima one se mogu očekivati već u drugoj polovini septembra.

Uz aktivnu industriju na području Tuzle i Lukavca koji slove za jedne od najzagađenijih gradova u Evropi, pogoršanju kvaliteta zraka doprinijet će i aktivacija individualnih stambenih ložišta, kao i prevelika koncentracija motornih vozila na cestama.

Direktorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić nam kaže da je za razliku od Tuzle u Lukavcu emisija štetnih čestica u zrak prisutna tokom cijele godine, a njena jačina zavisi od načina djelovanja industrijskih postrojenja koja su posebno prisutna na prostoru ove općine.

“Na zagađenje zraka utječu klimatski uslovi, odnosno kolika je vlažnost, kolika je temperatura te da li imamo vjetra. Upravo oni diktiraju tome koliko će brzo plinovi koje su zagađivači ispustili u atmosferu napustiti naše prostore. Zrak u Lukavcu u ljetnom periodu bude podnošljiv, ali je u zimskom izuzetno teško da bude tako, jer to što oni emituju zadržava se u najbližem okruženju”, kaže za Klix.ba Agić.

Intenzivna mjerenja emisija štetnih čestica u zrak u Tuzlanskom kantonu se sprovode od 2003. godine. Upravo od tada se priča o ovom izuzetno velikom problemu koji utječe na zdravlje građana, međutim nadležni prevelike korake u cilju njegovog rješenja nisu poduzeli.

Kompletan tekst možete pročitati na stranicama portala Klix.ba klikom ovdje.

Komentari