Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla obilježila je 96 godina radiološke prakse u tuzlanskoj regiji, a ono što je zanimljivo jeste da je prvi rengen zapravo je bio stacioniran u Lukavcu.

Za historiju Lukavca veže se jedan od najznačajnijih događaja u napretku medicine na području TK. Nakon što je Willhelm Conrad Rontgen 1895. godine otkrio x zrake, a dvije decenije poslije i rentgenski aparat, upravo takav aparat korišten je u Fabrici sode Lukavac 1920. godine.

Kao svjedok tog vremena nastala je i fotografija koja je zabilježila upravo proceduru rentgenskog snimka pluća i danas služi kao jedini trag da se u tuzlanskoj regiji 1920. godine primjenjivala tada savremena metoda kao što je bio rendgen.

Fotografija prikazuje pacijenta i medicinski tim koji su činili Estera Sandberg i Dr. Ljudevit Jurinac.  To je bio dokaz, ali ujedno i povod da danas Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu obilježava 96 godina.

Nakon istraživanja ustanovljeno je da je davne 1920. godine u našem gradu bio stacioniran  funkcionalan rentgen apart što znači da 96 godina stanovnici ove regije itekako prate tehniku, tehnoglogiju  i implementiraju je u svom životu što danas ima za rezultat da po broju  procedura i primjeni različitih dijagnostičkih metoda Klinika za radiologiju UKC Tuzla s pravom može parirati svjetskim klinikama.

Po riječima načelnika ove klinke dr. Harisa Huseinagića ovaj mjesec se u svijetu obilježava kao mjesec radiologije. Ono što se promijenilo u odnosu na ranije period je povećanje kadra i savremenija oprema, naglašavajući da bi bili još uspješniji ukoliko bi imali i savremeniju opremu.

Veliki broj procedura koje se obavljaju na Klinici za radiologiju je ustvari adekvatan broj procedura  koje se obavljaju  i u svijetu a radi se o više od 270 različitih procedura.

– Nadam se da ćemo za četiri godine, kada se bude obilježavao jubilej stoljeća radiološke prakse  imati savremeniju opremu i da ćemo moći pružiti kvalitetnije usluge stanovništvu˝, poručuje Huseinagić.

 

Komentari