GIKIL 2020

Vlada Federacije BiH odbila je izdati okolinsku dozvolu Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) zbog čega je ovoj kompaniji nametnut još jedan problem.

S druge strane, zbog ranije nagomilanih problema radnici poručuju da su spremni poduzeti i radikalnije poteze ukoliko se rješenje za spas kompanije ne pronađe.

Federalna vlada prije nekoliko dana prihvatila je informaciju Ministarstva okoliša i turizma FBiH o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole GIKIL-u za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije. Kao razlog su naveli neispunjavanje standarda zaštite okoliša, neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja okoliša i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša Lukavca, Tuzlanskog kantona i šire.

“Na osnovu okolinske dozvole od 24. januara 2012. godine, GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM čime je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih ustavom zagarantovanih ljudskih prava”, navedeno je u obrazloženju.

Iz GIKIL-a kažu da je odluka resornog federalnog ministarstva, odnosno Vlade FBiH došla neočekivano.

“Poznato vam je da je GIKIL ranije samostalno predložio, a onda i realizovao 47 projekata koji su dali kratkoročne i dugoročne efekte za zaštitu okoliša. O tome smo dosta informisali i izvještavali, pokazivali rezultate na mjestu događaja. Novi zahtjev za okolinsku dozvolu izrađen je uz pomoć najstručnijih ustanova u okolini, nakon čega smo uspjeli pribaviti i vodnu dozvolu, kaže za Klix.ba šefica korporativnih komunikacija u GIKIL-u Samira Hasagić.

Problemi u GIKIL-u postoje već nekoliko godina, a posebno su se počeli gomilati nakon prošlogodišnjeg hapšenja članova bivše uprave ove kompanije. Na čelu se nalazio bivši predsjednik Nadzornog odbora Pramod Mittal koji je od Tužilaštva TK označen kao osoba koja je formirala kriminalnu grupu za nelegalno izvlačenje novca iz kompanije.

“Istina je da su se u međuvremenu dogodile mnoge druge stvari, na koje nismo mogli utjecati i koje nisu išle na ruku poslovanju kompanije i brzini realizacije zacrtanih planova. Sve to jeste usporilo, ali ne i zaustavilo započete radove i ono što zasigurno možemo tvrditi u ovom momentu jeste da su sve naše snage i svi napori trenutnog menadžmenta usmjereni ka obezbjeđivanju stabilnosti proizvodnje, zadržavanju postojećih kupaca i dobavljača i sklapanju novih dugoročnih ugovora jer samo uz stabilnost poslovanja kompanija može obezbijediti i nastavak investiranja u tehnološku modernizaciju pogona i zaštitu okoliša što je naša obaveza i naš postavljeni cilj”, navodi Hasagić.

U ovom trenutku GIKIL funkcioniše bez dijela uprave, ali i Nadzornog odbora, a radnici poručuju da su izuzetno zabrinuti zbog trenutnog stanja u ovoj kompaniji.

Od ranije je poznato da se isplaćivanje plaća odvija otežano, a prema radnicima postoji dugovanje vezano za isplatu jednog toplog obroka. Nadležnima poručuju da GIKIL moraju spasiti, u suprotnom su spremni poduzeti aktivnosti u skladu sa zakonskim okvirima, a jedna od njih je i izlazak na proteste.

“Neizdavanje okolinske dozvole indirektno pogađa i radnike, a na ta pitanja odgovore moraju dati nadležni. U kompaniji radnici rade, naknada za topli obrok koji nam se duguje još uvijek nije isplaćena. Sada čekamo 1. februar da vidimo da li će se nešto desiti, a tog dana ćemo imati i sastanak Sindikalnog odbora na kojem ćemo donijeto odluku o načinu daljeg djelovanja”, kazao je za Klix.ba Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Radnici od Vlade TK i dalje zahtijevaju da pronađe novog strateškog partnera koji će oporaviti GIKIL. Međutim, stav Vlade TK od ranije je poznat, odnosno da su im ruke svezane u vezi rješavanja problema u GIKIL-u, zbog činjenice da je u kompaniji KHK Lukavac, iz koje je i proizašao GIKIL, otvoren stečajni postupak.

Izvor: Klix.ba

Komentari