Povodom nastavka generalnog štrajka radnika u našoj kompaniji saopštenje Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac oglasilo se saopštenjem za javnost kojeg prenosimo u cjelosti.

Povodom nastavka generalnog štrajka kojeg je dio radnika Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac pokrenuo jutros u krugu kompanije, želimo da istaknemo da rukovodstvo ni u kom slučaju ne želi uskraćivati pravo na iskazivanje nezadovoljstva ovim putem, ali pored toga što smatramo da štrajk nije opravdan, ishitrenim odlukama ovoga puta ugrožena je i proizvodnja u fabrikama.

Naime, dio radnika koji je svoja prava odlučio potražiti na ovaj način, zbog kašnjenja isplate pola plate, nakon okupljanja ispred zgrade Direkcije odlučio je blokirati i kapije i pruge otežavajući promet i transport sirovina, ali i gotovih proizvoda GIKIL-a putem teretnog i željezničkog saobraćaja. Ovime je ugroženo i povjerenje dugogodišnjih kupaca i saradnika, kojima je otežan izlazak iz kompanije, a sve to će dodatno ostaviti posljedice na stabilnost rada fabrika i sigurnost radnih mjesta na kojoj smo vrijedno radili prethodnih mjeseci. Posebno se želimo ograditi od neutemeljenih izjava pojedinih radnika koji iznose krupne optužbe na račun poslovanja kompanije i protoka novca, naglašavajući da je obezbjeđenje stabilne proizvodnje i ispunjavanje obaveza prema radnicima prioritet koji se u GIKIL-u ne dovodi u pitanje.

Zaostalo pola plate radnicima je uplaćeno danas i kasnilo je dva dana, uzimajući u obzir i neradne praznične dane, koji su velikim dijelom i uslovili kašnjenja, što pored datih obrazloženja radnicima, nije trebao biti povod za stupanje u štrajk. Nakon što su o tome obaviješteni na današnjem sastanku, radnici su štrajk obustavili. Istovremeno izražavamo i žaljenje što je izvrsna saradnja koja je uslijedila nakon potpisivanja sporazuma u septembru 2016.godine između Sindikata i Uprave narušena nastavkom ovog štrajka, te što povoljnije rješenje nije pronađeno ranije za pregovaračkim stolom.

Također, želimo napomenuti da je Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac jedna od najvećih kompanija u zemlji, sa velikim protokom novčanih sredstava, ali koju ne zaobilaze ni ekonomski problemi, kako oni u državi, tako i oni uzrokovani svjetskim trednovima budući da je GIKIL najvećim dijelom izvozno orjentisana kompanija. Plate naših radnika veće se za 20 posto od prosjeka u Federaciji, dok se redovno izmiruju i obaveze u vidu toplog obroka koji iznosi 8,5 KM dnevno, ne uključujući postojeću restoransku ishranu u kompaniji.

 Međutim, i pored svih prepreka ponosno ističemo da uspijevamo da kao jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini ostvarujemo velike poslovne rezultate, čuvamo postojeća radna mjesta, ali i kontinuirano otvaramo nova. Stoga želimo da pozovemo radnike naše kompanije, ali i sve druge na maksimalno razumijevanje i podršku GIKIL-u u cilju očuvanja 1000 radnih mjesta i razvoja ekonomije naše zemlje kojoj uveliko doprinosimo.

Komentari