GIKIL 2020

Klub zastupnika Naše stranke traži da se Inicijativa za nastavak rada GIKIL-a uvrsti na dnevni red naredne sjednice Parlamenta FBiH. Zastupnica Nasiha Pozder je već istu inicijativu uvrstila na dnevni red Odbora za ekologiju Parlamenta FBiH kojem je predsjedavajuća.

 

“Nadležna federalna inspekcija je prije šest mjeseci, po isteku okolinske dozvole, izdala rješenje o zatvaranju kompanije GIKIL. Kompanija je 16 godina bila u rukama vlasnika koji su finansijsku dobit usmjeravali na stvari koje se nisu ticale unapređenja okolišno odgovornog upravljanja. To je rezultiralo i gubitkom okolinske dozvole, kaže Pozder.

Dodaje kako u februaru ove godine kompaniju preuzima nova uprava koja je parlament u maju informisala o poduzetim aktivnostima za otklanjanje svih nedostataka kako bi okolinsku dozvolu mogli ponovo dobiti.

“Prema riječima uprave, da bi ova kompanija bila okolišno prihvatljiva i u svim drugim segmentima odgovorno poslovala potrebno je 15 miliona KM i oko dvije godine rada na prilagođavanju eko prihvatljivim standardima. Prema mišljenju stručnjaka koji rade na izradi dokumentacije za upravljanje otpadnim vodama, do sada su uloženi maksimalni napori i postignuti bolji rezultati od dosadašnjih”, izjavila je ona.

Ovo je kompanija koja, osim proizvodnje koksa, nastavlja ona, koju smatramo diskutabilnom i o njoj ćemo raspravljati, ima i filter-stanicu koja prerađuje vodu kojom se snabdijevaju građani općine Lukavac. Također, proizvode gnojivo koje se izvozi i na evropsko tržište.

“Prestankom rada kompanije, dovelo bi se u pitanje normalno funkcionisanje i ovih pogona. Osim toga, kompanija zapošljava oko 1.000 ljudi koji bi ostali bez posla uz gotovo nikakve mogućnosti da nađu novi s obzirom na posljedice koje je na tržište rada ostavila pandemija. Ako 16 godina nije urađeno ništa da se ova kompanija trajno zatvori ili ozdravi, zašto danas barem ne raspravljati o mogućnostima njenog opstanka kada za to sadašnja uprava ulaže napore i kada se nalazimo u stanju najdublje ekonomske krize. Insistirat ću da Vlada FBiH skupa s upravom i nadležnim ministarstvom izradi strateški plan za ovu kompaniju, koji bi uključivao i plan njenog restrukturiranja”, zaključila je Nasiha Pozder.

 

Izvor: Klix.ba

Komentari