Nakon najave sindikalne organizacije GIKIL-a o organizovanju generalnog štrajka oglasila se i Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

Povodom odluke o sprovođenju i organizovanju generalnog štrajka kojeg je najavila sindikalna organizacija naše kompanije, rukovodstvo Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) izražava žaljenje zbog nedostatka razumijevanja koje je zajedničkim naporima građeno posljednih mjeseci u cilju isplaćivanja plaća na vrijeme i osiguravanja stabilnosti poslovanja.

Kašnjenje pola plate jedan dan ne bi trebao biti razlog za stupanje u štrajk, naročito uz činjenicu da je zaostala isplata svim radnicima isplaćena isti dan kada je i informacija o štrajku objavljena, tj. 3. marta 2017. godine.

Istovremeno, želimo naglasiti da sve ovo ni u kom slučaju ne treba biti povezano sa aktuelnim štrajkom radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac (KHK), jednog od osnivača u većinskom vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona, koji plaće nisu dobili 30 mjeseci.

Rukovodstvo GIKIL-a je posvećeno osiguravanju poboljšanja finansijskih rezultata na izuzetno konkurentnom međunarodnom tržištu i obezbjeđivanju stabilnosti direktnog zapošljavanja 1000 radnika koji primaju u prosjeku 20 posto veću platu od prosjeka u Federaciji BiH zajedno sa drugim beneficijama.

Rukovodstvo se nada većem razumijevanju i uvažavanju situacije od strane radnika kako bi, zajedničkim naporima, kompanija ostala konkurentna, ali i napredovala.

Komentari