U kabinetu Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH, jučer je održan sastanak na kojem se vodila diskusija o procesu izdavanja okolinske dozvole za kompanije Energy Solution i Global Ispat Koksna Industrija Lukavac.

Inicijator sastanka, Edita Đapo, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH ugostila je načelnika općine Lukavac, Edina Delića, predstavnike firme Energy Solution i GIKIL-a, predstavnike udruženja za zaštitu okoliša na području općine Lukavac i voditelje postupka,  prilikom čega su vođeni razgovori o procesu dobijanja okolinskih dozvola.

Ministrica Đapo, nakon održanog sastanka, istakla je da su kompanije Energy Solution i GIKIL, dva interesanta slučaja za Federalno ministarstvo okoliša, stoga je upriličen sastanak sa relevantnim akterima, kako bi se razgovaralo i u konačnici suočilo sa tekućim problemima.

-Energy Solution je kompanija koja već tri godine ne može dobiti potrebne dozvole, a razlog je uznemirnost javnosti u Lukavcu, stoga smo pronašli rješenje da načelnik Lukavca, skupa sa Energie Solution i profesorima prođe kroz studiju koju je radila konsultanska kuća,a nakon što dobijemo stručne prigovore na studiju, slijedi objašnjenje da li je to dobro ili ne. Dakle struka će dokazati koji su to nedostaci u toj studiji te ćemo tada izaći u javnost sa sigurnim tvrdnjama, kazala je Edita Đapo, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH.

U razgovorima sa predstavnicima kompanije GIKIL, koja proteklih 10 mjeseci nezakonito radi, postignut je dogovor da se napravi revizija prethodne okolinske dozvole te da se napravi plan investiranja narednih pet godina.

-Dogovoreno je da se u narednih mjesec dana napravi rezivija prethodne dozvole i da se napravi plan investiranja za sljedećih pet godina. Ja moram istaći da je GIKIL-u istekla okolinska dozvola prije deset mjeseci, tako da oni rade nezakonito. GIKIL se u tih deset mjeseci suočavao sa raznim problemima te nikome nije u interesu da se zatvori kompanija u kojoj zaposleno preko 1000 radnika, međutim prioritet je da spriječi zagađenje okoliša, odnosno  se to svede na minimum. Bitno je da GIKIL investira u postrojenje i svoje pogone, tako da smo dogovorili da se u narednih mjesec dana ispoštuju postavljenji ciljevi nakon čega bi započeo proces izdavanja okolinske dozvole, prilikom čega će se morati slušati i poštovati glas lokalne zajednice, kazala je ministrica Edita Đapo za Lukavacki.ba

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić nakon održanog sastanka u kabinetu Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH, istakao je da su na dnevnom redu bile dvije teške teme, koje traže ozbiljan pristup.

-Mi smo osporili postupak izdavanja okolinske dozovole za GIKIL, a to su sistemske mjere kojim nastojim popraviti stvari. Usaglasili smo se da je GIKIL u potpunosti propustio ispuniti svoje obaveze koje su nametnute u prethodnoj okolinskoj dozovoli. Ovdje se pokušavasa, sa njihove strane nametnuti izdavanje okolinske dozvole, nakon čega bi radili na ispunjenju uslova. Mi smo tu situaciju gledali proteklih pet godina i moj stav je da apsolutno ne možemo prihvatiti takav pristup. Moj stav je da se moraju napraviti neke konkretne stvari, tako da se ispune neki minimalni tehnološki standardi pa da krenemo sa postupkom izdavanja okolinske dozvole, kazao je Delić nakon sastanka te je dodao da je saradnja sa glavnim menadžerom GIKIL-a jako loša.

-Moram istaći da imamo jako lošu saradnju sa glavnim menadžerom GIKIL-a, sa kojim ja kao načelnik općine, evo za skoro godinu dana mandata nisam imao priliku da se sastanem. Jednostavno, prije sastanka traži se dnevni red, a ukoliko je tema ekologija ili okoliš, njega nema na sastanku. Meni je drago da sam čuo od ministrice da će izdavanje okolinske dozvole za GIKIL uveliko ovisiti o stavu lokalne zajednice, za što smo se mi borili, tako da GIKIL neće biti u poziciji da ovo pitanje rješava sa nekim višim nivoima što je bio slučaj ranije, kazao je Delić za Lukavacki.ba.

Delić je prokomentarisao i prvi dio sastanka, a to je Energy Solution, postrojenje za recikliranje guma, koji proteklih godina pokušava dobiti okolinsku dozvolu, ali konstantno pravi propuste u samom procesu dobijanja dozvole.

-Konstantirano je danas da je u postpuku koji je vođen, učinjen niz propusta, da je investitor instalirao opremu na način za koji ne može biti izdata okolinska dozvola. Ustanvoljeno je da je sud oborio prvu okolinsku dozvolu i da sve vratio na početak. Mi smo danas na sastanku ustanovili da želimo pomoći u tom smjeru, ali da se moraju uraditi neke osnove stvari, kazao je Delić.

U konačnici, na sastanku je odlučeno da relevantni predstavnici u narednom periodu upriliče sastanak na kojem će biti predložen način djelovanja, a opširnije obraćanje ministrice Đapo i načelnika Delića možete pogledati u video prilogu.

 

Komentari