Nakon informacije koja je objavljena u medijima da će Federalna uprava za inspekcijske poslove, imajući u vidu rokove koji su postavljeni ranijim dokumentima, posjetiti Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac iz GIKIL- a je upućen poziv federalnim inspektorima kao i svim drugim stranama uključenim u ovu problematiku.

Saopćenje generalnog direktora GIKIL-a prenosimo u cjelosti:

Vodeći se upravo naloženim obavezama, GIKIL je prethodnih mjeseci uložio sve moguće napore da pokaže da želi da radi u skladu sa zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, kao i inspekcijskim nalazima i regulativama iz oblasti zaštite okoliša, koji ranije nisu mogli biti poduzeti zbog ekonomskih ograničenja. S tim u vezi, podsjećamo, definisan je jasan Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koji sadrži 47 projekata, a koji trebaju polučiti brze i vidljive rezultate na tom polju.

“Već je završeno 14 projekata, dok je zahtjevnijim projektima potrebno više vremena i u tom dijelu očekujemo razumijevanje. Snažno i odlučno marširamo naprijed, radovi su vidljivi na terenu, o svakom napretku informišemo kantonalne i federalne vlasti i institucije, zbog čega imamo i svakodnevne sastanke sa svim stranama”, poručuje generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly, te dodaje da je GIKIL vrlo kompleksna industrija u kojoj, nakon što je obezbijeđeno stabilno poslovanje, zaštita okoliša predstavlja prioritet za ovu i godine koje su pred nama, ukoliko odlučujući organi to dozvole.

Zbog svega navedenog, GIKIL se raduje najavljenoj posjeti i također upućuje javni poziv za posjetu i Federalnoj inspekciji i Ministarstvu okoliša i drugima kako bi se stvorila šansa ne samo za opstanak, nego rast i razvoj GIKIL-a, s ciljem doprinosa cjelokupnom ekonomskom i ekološkom napretku i Tuzlanskog kantona, i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Podsjećamo i da je kompanija GIKIL 2. oktobra Federalnom ministarstvu okoliša i turizma  predala novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Protekle sedmice u Sarajevu je održan sastanak i sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, kako bi se usaglasile aktivnosti i smjernice koje prethode zahtjevu za ishodovanje i novog vodnog akta.

“Na te procedure i rokove ne možemo uticati. Možemo uticati samo na ono što su naše obaveze i to radimo bez pauze. 15.novembar ne može i ne smije biti rok za zaustavljanje rada fabrika u GIKIL-u, nego datum za novu budućnost, te molimo sve da nam pomognu da nađemo rješenje koje neće ugroziti niti jedno radno mjesto u ovoj zemlji, već naprotiv stvoriti nova. Zatvaranje naših fabrika bilo bi pogubno i ostavilo bi trajne posljedice na ekonomiju zemlje”, poručuje Ganguly.

Federalna inspekcija najavila nadzor u GIKIL-u

Komentari