Zeleni otok Lukavac - Foto: Lukavacki.ba
Zeleni otok Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Prema riječima načelnika Delića, Općina Lukavac blokirana je već mjesecima zbog sudske presude iz januara 2013. godine, a koja je nakon četiri godine od pravosnažnosti aktivirana,  kojom je Općina Lukavac, dužna prema sudskoj presudi da na ime duga zbog neosnovanog bogaćenja vrati iznos sredstava dodijeljenih kao beneficiju za izgradnju deponije krutog otpada na lokaciji “Lukavačka rijeka” Lukavac u iznosu od 896.646 KM na ime glavnice, uz zateznu kamatu koja iznosi oko 863.000 KM”, u ukupnom iznosu od 1,7 miliona KM.

Zgrada općine Lukavac - Foto: Lukavacki.ba
Zgrada općine Lukavac – Foto: Lukavacki.ba

Dubioza od nenamjenski utrošenih sredstava, namijenjenih isključivo za projekat deponije od strane Vlade TK-a, planirano je da Općina Lukavac vrati iz kreditnih sredstava koja su podcrtana u nacrtu budžeta. Općina Lukavac je, prema riječima Zuhdije Hrvatovića, šefa službe za budžet i finansije Općine Lukavac, u realnoj  mogućnosti  za izmirenje ovih sredstava. Posljedica toga sa druge strane je smanjenje mogućnosti općinskih investicija u iznosu od 750 hiljada u prvoj i oko 450 hiljada KM u drugoj godini, koliko je planirano da se u obliku “prebijanja” kantonu vrati  iznos od oko 1.217.000 KM.

Stari narodni običaj ili kako je to kod nas oduvijek bilo, da posao koji jedna strana započne, druga nastavi, a treća će nužno da plati, na ovome primjeru potvrdio je svu surovost današnjeg društva. Preciznije, sastav OV Lukavac ili još bolje rečeno opcija u periodu kada je donesena ova odluka o prihvatanju izgradnje deponije, bio je potpuno suprotan od onoga koji se proteklih 12 godina ili još bolje rečeno, trenutno u poziciji većine nalazi. U tadašnjem sazivu OV Lukavac najveći broj  ruku – 17 je imao SDP, SDA osam, SBiH dva vijećnika i po jedno vijećničko mjesto zauzimali su predstavnici stranke penzionera i građanskih liberala.

U presudi se također, navodi da je Općinsko vijeće Lukavac na sjednici održanoj 29.07.2003. godine donijelo zaključak kojim je uslovno prihvatilo izgradnju regionalne sanitarne deponije uz usvajanje određenih uslova i zahtjeva. Planirano je da za izgradnju, odnosno realizaciju projekta od Vlade, Općini Lukavac uplati iznos od oko 2.000.000 KM namjenskih sredstava za izgradnju regionalne deponije.

U decembru 2008. godine Općina Lukavac je obavijestila Vladu i nadležna ministarstva da je “odbijen projekat izgradnje sanitarne deponije i da je donesena odluka o neprihvatanju izgradnje regionalne sanitarne deponije na području Općine Lukavac na Općinskom vijeću održanom 07. 11. 2007 godine, a o čemu se isto ponovno očitovalo  31.12.2008. godine kada je tužitelj (Vlada TK-a)  obaviješten da je ‘otpao’ razlog zbog kojeg su sredstva uplaćena na račun Općine Lukavac”. Nakon toga bilo je pitanje vremena, kada će se računi ravnati.

Prema mišljenju tužene strane u ovome slučaju, Općine Lukavac, jedan od razloga zbog čega nije došlo do realizacije navedenog projekta je nazadovoljstvo i otpori od strane stanovništva u MZ Huskići, koja je u sudskoj odbrani Općine Lukavac, predstavljena da ima svojstvo pravnog lica, a na osnovu čega su iz Općine Lukavac isticali prigovor pasivne legitimacije. Općinski nosioci smatrali su da sredstva koja su dobijali imaju opravdanost, a poslije će se ispostaviti, dovoljno za izgubljenu sudsku presudu.

Suljo Suljević, predsjedavajući OV Lukavac iz 2009. godine, kazao za Nezavisne novine u decembru 2009. godine da je tužba Tuzlanskog kantona neosnovana, te smatra da će će spor završiti u korist Općine Lukavac.

“Oni jesu uložili sredstva, ali su sredstva ulagali i u ostale općine i nema razloga da ih sad mi vraćamo”, smatrao je Suljević i dodao da je OV Lukavac odbacilo projekat izgradnje eko-deponije jer je poslušan glas naroda.

Međutim, prema sudskoj presudi, sredstva data za nabavku specijalnog vozila za odvoz smeća u 2003. godini u iznosu od 60.000 KM, za uređenje grada u 2005. godini u iznosu 13.920 KM, za vozilo za odvoz smeća u 2006. godini u iznosu od 76.450, 00 KM, nabavku kontejnera u 2004. godini u iznosu 20.995, 00 KM, kontejnera u 2006. godini u iznosu od 17.250,00 KM, odnosno u ukupnom iznosu od 188.615,00 KM,  nisu data na ime beneficija za izgradnju eko deponije, te su kao takva nenamjenski utrošena.

Također, na ime odvoza smeća u tuzlansku deponiju u periodu 2003. – 2006. godine uplaćeno je 228.070,00 KM JKP “Komunalac” Tuzla, te se ne radi o beneficiji na ime izgradnje deponije. Projekat proširenja vrelovoda i toplifikacije Lukavca u 2008. godini u iznosu od 646.000,00 KM predstavljaju sredstva koja su od općine Lukavac tražena na ime smanjenja zagađenja zraka i ona ne mogu biti predmet beneficija za izgradnju deponija.

Od značajnijih brojeva koja se spominju u presudi su i sredstva u iznosu 26.924,60 KM za sanaciju klizišta, sredstva od 110.000,00 KM na ime dijagnosticiranja zagađenja u 2006. godini, koja su “tražena u cilju preventivne zaštite građana te ni ona ne mogu biti predmet beneficija”, a koja su predstavnici Općine Lukavac tako predstavljali, ali sud nije prihvatio kao opravdan.

Što se tiče izgradnje lokalnog puta Lukavac Mjesto – Huskići, ulične rasvjete u MZ Huskići, sanacije puta Lukavac-Hrvati-Puračić, rekonstrukcije puta Koksara – Huskići u ukupnom iznosu od 362.726,00 KM su vezana za kapitalne investicije na području planiranom za izgradnju eko deponije, ali ta sredstva Općina Lukavac nije potraživala po osnovu beneficije za izgradnju deponije.

U razgovoru sa predsjedavajućim OV Lukavac, koji je na sjednici glasao protiv potpisivanja protokola o načinu izvršavanja međusobnih obaveza između Vlade TK-a i Općine Lukavac, saznali smo da to što je Lukavac u budžetskom deficitu preko milion KM nije veliki problem.

Podsjećamo da je problematika u vezi sa presudom razmatrana na sjednicama OV, već od samog formiranja “novog” OV Lukavac kada su se i vodile žustre rasprave  nakon koje se uveliko špekulisalo gdje su i na koji način utrošena sredstva. Na “novogodišnjoj” konferenciji za medije koju je organizirao OO SDA Lukavac, pitanje utroška sredstava je postavljeno i predstavnicima SDA u OV Lukavac.

Činjenica koja ostaje i nakon ove presude jeste da, osim toga što će iz kase općine Lukavac, u najboljem slučaju morati biti pokriven minus od 1,2 miliona KM, koliko bi “prebijanjem” bili dužni vratiti kantonu, Lukavcu i dalje ostaje problem odlaganja smeća  u jednoj od najzagađenijih društvenih zajednica u svijetu.

Podsjetimo da je na inicijativu Stranke za BiH, načelnik općine Lukavac formirao komisiju koja će utvrditi kako je nastao dug prema Vladi TK-a. Šta će utvrditi imenovana komisija koja će tumačiti dokumentaciju sudske presude iz 23. januara 2013. godine preostaje da vidimo u narednim danima.

Komentari