Nakon teorijske nastave, na jezeru “Ontario” u Bistarcu danas je završena i praktična obuka u okviru projekta ”Škola ronjenja za djecu bez roditeljskog staranja – štićenike Sela mira Turija”.

U ovom projektu, koji je realizirala Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca, učestvovalo je desetoro djece uzrasta od 14 do 18 godina, a koji su stekli zvanje ronioca sa jednom zvijezdom, kao i međunarodno priznate diplome sa kojima mogu roniti bilo gdje u svijetu.

Prema riječima Bilala Šarića, predsjednika Eko ronilačke grupe invalida i voditelja projekta, cilj je da se kroz jednu atraktivnu fizičku aktivnost poboljša kvalitet života štićenika ovog sela.

-Nakon teorijskog dijela nastavili smo sa praktičnim vježbama na jezeru Bistarac i jednim dijelom na jezeru Kop-Šićki Brod. Ovom prilikom, djeca su, demonstrirajući usvojena znanja, stekla zvanje ronioca sa jednom zvijezdom i međunarodno priznate diplome sa kojima mogu roniti bilo gdje u svijetu. Moramo priznati da je kod učesnika bila prisutna izuzetna ozbiljnost. Oni su se maksimalno trudili da prate i teorijsku i praktičnu nastavu i možemo reći da su uspješno savladali obuku, kazao je Šarić.

Bilo je ovo posebno iskustvo za Adema Hadžalića, jednog od polazanika škole ronjenja. Pored druženja, bila je ovo prilika i da se upoznaju sa podvodnim svijetom ali i čarima ronjenja.

-Za nas je ovo veoma lijepo iskustvo, jer se po prvi puta susrećemo sa jednom ovakvom aktivnošću. Imali smo priliku dosta toga za vidjeti, čitav jedan podvodni svijet, ali i naučiti. Osjećaj je mnogo ljepši ispod vode i savjetujem svima da ovo isprobaju, dodaje Hadžalić. Po lijepom iskustvu ovu obuku pamtit će i Belmin Klapuh, koji ima želju da se nastavi usavršavati u ovom sportu.

-Krenulo je tako što je vaspitačica iz našeg sela predložila da uzmem učešće u projektu. Ja sam rekao: Što da ne?! Ipak je ovo jedan od zdravijih sportova. Upoznali smo se sa osnovnom opremom za ronjenje u okviru teorijske nastave. Nakon toga prošli smo i praktičnu obuku u vodi, na jezeru Bistarac. Toliko mi se sve svidjelo da ću se najvjerovatnje nastaviti baviti ovim sportom, poručuje Klapuh.

Eko ronilačku grupu invalida iz Lukavca, pored redovnih aktivnosti, u narednom mjesecu očekuje Državno prvenstvo BiH i otvoreni eko kup u podvodnoj fotografiji koji će se održati na jezeru Kop, Šićki Brod.

Organizator prvenstva je Ronilački savez BiH, dok je tehnički organizator upravo lukavačka Eko ronilačka grupa invalida.

Komentari