Čišćenje i uređenje izletišta Borik
Čišćenje i uređenje izletišta Borik

U okviru mjeseca čistoće, protekli vikend Kulturno-umjetničko društvo Rudar iz Lukavac Mjesta organizovalo je akciju čišćenja lokaliteta Borik u Zagorju, a koja je nastavljena u subotu, 15. aprila 2017. godine.

Cilj akcije jeste napraviti odmaralište i izletište koje će biti pristupačno svima, a pored članova KUD-a, radovima su se pridružili i mještani MZ Lukavac Mjesto.

Put prema izletišu Borik
Put prema izletišu Borik

Osim čišćenja i pripreme terena, akcijom je planirano da se omogući i pojednostavi pristup izletištu, stoga su danas započeti radovi na uređenju prilaza novom izletištu nadomak grada.

-Obećao sam uraditi put do prvog maja za izletište Borik i evo radovi su u toku. Danas smo obezbjedili sav potreban materijal za izletište i već narednog vikenda bi trebali završiti radove na izradi klupa stolova i svega onoga što je potrebno za jedno izletište, rekao je organizator akcije Mehmed Damadžić – Enčika.

Inače, Borik je smješten na lokalitetu PK Zagorje, a zasađen je 80-ih godina sa 88 sadnica za Tita što je u međuvremenu postala šuma koja je u dva navrata čišćenja, ali također i devastirana.

-Odlučili smo ponovo očistiti i sredit Borik, napraviti klupe i stolove, pronaći donatore i dovesti pitku vodu sa izvoršita Ledenac čime bi ovo izletište koje je vrlo blizu Lukavca postalo atrakcija sa čistim zrakom i zelenilom, kaže Mehmed Damadžić, organizator akcije.

Komentari