Kompanija Sućo Živinice, danas je u Lukavcu predstavila savremeno vatrogasno vozilo proizvedeno po najmodernijim njemačkim standardima i normama. Radi se o prototipu vozila koje je prvi puta predstavljeno na području BiH, a zahvaljujući kompaniji Sućo iz Živinica, ovakva vozila postaju dostupna za bosanskohercegovačko tržište.

Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme "Sućo" Živinice
Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme “Sućo” Živinice

-Danas smo predstavili Volvo Euro 6, i ovo je prototip vozila koji je prvi put predstavljen u BiH. Ovo vozilo je rađeno na Euro 6 šasiji , a zahvaljujući našim inovinacijama uveliko smo pojednostavili tehničku opremu na vozilu čime go prilagodimo uslovima i potrebama kupaca. Ovo vozilo predviđeno je za brzu intervenciju i njegova uloga je višenamjenska, a njegova cijena trenutno iznosi 412.000 eura. Također,  cijena može biti prilagođena prema potrebama firme ili konačnog kupca vatrogasnog vozila, kazao je za Lukavacki.ba, Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme “Sućo” Živinice.

Prema riječima, Emira Kasumovića, pomoćnika načelnika, za poslove Civilne zašite, Vatrogasna jedinica Lukavac, raspolaže sa starim i dotrajalim vozilima koja su sklona čestim mehaničkim i ostalim kvarovima.

Emir Kasumović, pomoćnik načelnika za poslove Civilne zaštite.
Emir Kasumović, pomoćnik načelnika za poslove Civilne zaštite.

-Lukavačka vatrogasna jedinica raspolaže sa pet vozila, a to su tri kamiona i dva tehnička vozila. Od tri kamiona kojima vatrogasna služba raspolaže,dva kamiona su sa manjom kubikažom vode, a jedno vozilo raspolaže sa devet kubika. U pitanju su vozila starije proizvodnje, otprilike iz 1979. i 1983. godine, te je normalno očekivati da vrlo često dolazi do određenih kvarova, a mi činimo koliko je moguće da ta vozila osposobimo kako bi odgovorili zahtijevima na terenu. Vozila su prilično stara, a općina trenutno nije u stanju priuštit sredstva za nabavku određenog vozila, barem novije godine prozivodnje, a kamoli o novom vozilu, kazao je Emir Kasumović, pomoćnik načelnika za poslove Civilne zaštite.

Prezentaciji modernog vatrogasnog vozila ispred Vatrogasne službe Lukavac prisustvovao je načelnik općine Lukavac, Edin Delić, koji za Lukavacki.ba kaže da trenutno postoji interesovanje za nabavku vozila, ali da je najprije nužno napraviti analizu, realnu procjenu mogućnosti i uporediti sa trenutnim uslovima kojma lukavačka vatrogasna služba raspolaže.

Načelnik općine Lukavac, Dr. Edin Delić
Načelnik općine Lukavac, Dr. Edin Delić

-Nedavno smo dobili informaciju da je u Živincama sa radom počela fabrika koja će za naše tržište raditi vatrogasne kamione. Radi se o izutetno vrijednoj tehnici i cijena je izuzetno velika za naše uslove, ali mi smo zainteresovani da vidimo i uporedimo na koji način to može pomoći našoj vatrogasnoj službi i da procijenimo koliko je realno moguće da u nekom dugoročnom planu razmišljamo o kupovini ovakog vozila čija cijena dostiže skoro milionski iznos što svakako nije jeftino. Dobra stvar je što mi takvu prozivodnju imamo u našoj blizini i da polako krećemo ka harmonizaciji i definisanju vatrogasnih jedinica. Naši vatrgoasci imaju priliku da vide, probaju i da osjete novu tehniku, da uporede sa onim čime oni raspolažu nakon čega možemo napravti analizu i vidjeti šta je moguće napraviti, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Inače, kompanija Sućo Živinice predstavnica je njemačke kompanije Lentner GmbH koja je u januaru ove godine počela sa radom u Živinicama. Lentner GmbH je prepoznatljiva kompanija na zapadnom i svjetskom tržištu za proizvodnju vatrogasnih vozila koja će također i u općini Živinice proizvoditi vatrogasna vozila po najmodernijim njemačkim standardima i normama. Kompanija trenutno ima 15 zaposlenih radnika koji su prošli potpunu edukaciju i spremni su da naprave vatrogasno vozilo na kojem će pisati “Made in Bosnia and Herzegovina” i koje će biti zastupljeno kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu.

Komentari