U MZ Babice u srijedu (30.11.2017. godine), prezentovani su projekti finansirani od strane općine Lukavac po dva javna poziva koja su realizovana u proteklom periodu.

Riječ je o projektima „Ne kradi od budućnosti“ kojeg je općina Lukavac finansirala sa 5.216 KM i projektu „Dječije igralište sa ljuljaškama, toboganima i klackalicama“ kojim su Babičani aplicirali na javni poziv Komisije za pitanja mladih, obrazovanje, kulturu i sport, kojom prilikom su odobrena sredstva u iznosu od 2.250 KM.

Oba projekta su sufinansirana od Vijeća MZ Babice i drugih donatora, prvenstveno privatnika. Prema riječima Jasmina Pištoljevića, predsjednika udruženja mladih iz Babica, dječije igralište je bilo prijeko potrebno jer djeca nisu imala prostor gdje će se igrati, dok je drugi projekat posvećen zaštiti okoliša i sastoji se iz dvije faze.

U prvoj je organizovano čišćenje mjesne zajednice, dionice od ulaza u Babice do osnovne škole, uređenje parka i prostora oko Doma kulture, a drugi dio koji je edukativne prirode, obuhvata prezentacije o očuvanju okoliša u osnovnim školama.

Uz čestitke svima koji su učestvovali i još uvijek učestvuju u realizaciji ovih projekata, načelnik Edin Delić je istakao da su Babićani primjer pravog aktivizma.

„Napredak naše općine nije u nekom čudu koje će se desiti, nego u mnoštvu malih koraka. Kad vidite kako se sa malom donacijom može nešto ovako lijepo i značajno napraviti, nameće se zaključak da su male donacije rješenje problema.  Babice su se već plasirale kao sredina u kojoj su građani spremni uzeti stvari u svoje ruke i mene to najviše raduje.  Vjerujem da će se i Babičani odazvati pozivu da učestvuju u akcijama koje namjeravamo uskoro provesti”, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Lukavac.ba

Komentari