Svečano otvorenje nove prostorije Odjeljenja za administraciju PS Lukavac

Danas su svečano otvorene nove prostorije Odjeljenja za administraciju policijske stanice Lukavac, a svečanom otvaranju prisustvovao je premijer TK Bego Gutić zajedno sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, kao i menadžmentom Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Prema riječima Huseina Topčagića, ministra unutrašnjih poslova TK, cilj je doprinijeti kvalitetnijoj usluzi građanima prilikom izdavanja ličnih i saobraćajnih dokumenata i putnih isprava. Za ova dva projekta izdvojeno je oko 178.000 KM, a vraćanjem šalter sali iz JP “BH Pošte” u policijske stanice na nivou MUP-a TK ostvarit će se značajne uštede u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Budžetu TK.

-Napravili smo jednu savremenu šalter salu, po evropskim standardima i mi se nećemo na ovome zaustaviti s obzirom da ćemo na ovaj način ostvariti velike uštede. S druge strane stvaramo bolje uslove za građene, da imaju sve na jednom mjestu: lična i saobraćajna dokumenta i putne isprave. Ranije smo u općini Lukavac na godišnjem nivou, za ovaj prostor plaćali BH Pošti, negdje oko 36.000 KM, a u općini Banovići oko 27.000 KM. Kroz ova dva projekta napravili smo uštede od oko 63.000 KM tako da će se ova investicija isplatiti za nekih pet godina, kazao je Topčagić.

Na području TK do sada su na isti način renovirane sale u Sapni i Gradačcu, a u ovoj godini predviđeno je i renoviranje sala u Tuzli i Kladnju. Iako Budžet Vlade TK za ovu godinu još uvijek nije usvojen, sredstva za unapređenje rada policije u našem kantonu svakako će biti izdvojena, poručio je Bego Gutić, premijer TK.

-U narednom periodu idemo prema onim općinama u kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova ima svoje prostorne kapacitete.  U ovom trenutku najbliža varijanta je da se napravi rekonstrukcija policijske stanice Živinice koja je u najlošijem stanju. Razmišljamo o Gračanici i Živinicama, ali vidjećemo koliko ćemo sredstava imati i ukoliko budemo imali dovoljno sredstava možda budemo rekonstruisali obje, ali prioritet su nam u ovom trenutku Živinice“, dodao je Gutić.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, zahvalio se prije svega Vladi Tuzlanskog kantona i MUP-u TK-a na uspješnoj realizaciji projekata koji se provode s ciljem poboljšanja života građa na području ove općine.

-Svjedoci smo kako je ovo izuzetno lijepo i dopadljivo uređeno, kako je funkcionalno ustrojeno, tako da sam uvjeren da će od danas ovaj servis u smislu izdavanja ličnih dokumenata, putnih isprava i saobraćajnih dokumenata za građane biti podignut na znatno viši nivo, poručio je Delić.

Inače, građani općine Lukavac sva prava iz nadležnosti Odjeljenja za administraciju PS Lukavac (lične karte, putne isprave, registracija motornih vozila i dr.) mogu ostvariti u zgradi Policijske stanice Lukavac u Ulici Trg slobode b.b.

Komentari