Međunarodni kamp mladih Crvenog križa/krsta općine Lukavac, koji se održava u periodu od 12. do 16. oktobra pod sloganom “Volonterizam na djelu”, okupio je oko 50 volontera iz dvadesetak organizacija BiH i Srbije.

Prema riječima Mustafe Osmanovića, sekretara OO CKK Lukavac, cilj je, pored druženja i uspostavljanja novih prijateljstava, i edukacija mladih volontera kroz trodnevne radionice.

-Danas se nalazimo u kompleksu Vile gdje je svečano otvoren Međunarodni kamp mladih. Nakon NATO terenske vježbe gdje su naši volonteri položili ispit dobivši najviše ocjene, upriličili smo ovaj kamp koji je i edukativnog i opuštajućeg karaktera. Radionice će trajati tri dana a teme su: međunarodno humanitarno pravo, promocija humanitarnih vrijednosti i volonterizam na djelu. Naši gosti će također imati priliku da posjete purački vašer i upuste se u razgledanje grada u narednim danima, kazao je Osmanović.

Bojana Jević, volonterka Crvenog križa Savski venac iz Beograda, po prvi puta boravi u našem gradu, a kako ističe prilika je ovo da se razmjene iskustva i ostvari bolja saradnja među organizacijama iz drugih gradova i sredina.

-Ovdje sam prvi put, ali moj kolega koji je tu sa mnom, dolazi u BiH već dvije godine. Odlično smo ugošćeni i nadamo se da ćemo i mi uzvratiti njima istom mjerom kada nam dođu u posjetu. Iščekujemo početak radionica i nadamo se da ćemo se lijepo družiti što je zapravo i poenta ovakvih kampova, poručuje Jević.

Za razliku od Bojane, Sead Halilović iz Crvenog križa Novo Sarajevo, u Lukavcu je već drugi put. On smatra da spaja ljubav prema humanitarnom radu.

-Mi imamo već dugogodišnju saradnju i vrlo rado dolazimo ovdje. Volonterizam je za mene nešto što me ispunjava i moje slobodno vrijeme je namijenjeno u korisne svrhe. Kroz volonterizam pomažem drugima, edukujem sebe i druge i to mi ispunjava i srce i dušu, kaže mladi volonter Sead.

-Oni su zaista super raja. Osnovni cilj nam je da se družimo, upoznajemo, razvijamo nova prijateljstva, te da kad odemo u neki drugi grad, da imamo s nekim kafu da popijemo, a naravno tu su i kvalitetne edukacije koje nam kroz budući period mogu dosta puno pomoći,smatra Mahir Mulahasanović iz Crvenog križa općine Centar, Sarajevo.

Kamp koji se u narednim danima održava u kompleksu Vile Solvay, danas je svečano otvorio općinski načelnik, Edin Delić, čestitavši mladim volonterima na njihovom aktivizmu i zaželivši ugodan boravak u našem gradu.

-Općinska organizacija Crvenog križa Lukavac je jedna vrlo aktivna organizacija koja se bavi nečime što je svakako potrebno građanima. Oni realiziraju projekte pomoći starim i iznemoglim licima, organiziraju brojne druge aktivnosti i u tom smislu ja ovo danas vidim kao dio njihovog uspjeha. Ovo je prilika mladim ljudima da se druže, da se sprijatelje, da osjete atmosferu i da se međusobno upoznaju. Iskreno se radujem što se ovaj kamp održava u Lukavcu i smatram da je to jako važno, te se nadam da će se to i nastaviti, izjavio je načelnik Delić.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice svima onima koji su pomogli u radu općinske organizacije Crvenog križa općine Lukavac.

Komentari