U zgradi Vlade FBIH je izvršeno potpisivanje sporazuma sa načelnicima općina i resornim ministrima, a potpisivanju je prisustvovao i premijer Fadil Novalić koji je pozdravio transparentnost, efikasnost i dosadašnji napredak koji je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić napravio na putu trajnog stambenog zbrinjavanja raseljenih lica – korisnika alternativnog smještaja.
 

Načelnik Općine Lukavac, dr. Edin Delić nakon potpisivanja Sporazuma u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo što je potpisivanje Sporazuma i realizacija projekta zatvaranja kolektivnih smještaja zajednički projekat koji su podržale svi politički subjekti Općine Lukavac.

-Općina Lukavac iskoristila je svoju šansu. Dakle, čim smo vidjeli priliku da apliciramo za ova sredstva, otklonili smo sve administrativno-tehničke prepreke u vrlo kratkom periodu i poduzeli potrebne korake, tako da smo u prvom krugu općina koje su ušle u ovaj program. Općina Lukavac je općina sa najviše stambenih jedinicima koje će riješiti ovim projektom i kojim ćemo ukinuti sve koletivne centre na našoj općini. U ovom projektu općina učestvuju sa 20 posto finansiranja, tako da je naša uloga vrlo značajna, ali glavnu riječ, naravno vodi Federalno ministarstvo i Federalna vlada koja je obezbjedila najveći dio sredstava. Ovo je vrlo zanačajan projekat za nas, dakle projekat u vrijednosti od preko četiri miliona KM i 60 stambenih jedinica, kazao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić i dodao da je ovo projekat u kojem se mogu prepoznati svi politički subjekti Općine Lukavac.

-Svi vijećnici jednoglasno su podržali ovaj projekat i ja se nadam da ćemo se svi prepoznati u njemu. Nije bitno odakle šta ko čini, ali bitno je da se osiguraju uslovi za porodice, da se smjeste i da žive život dostojan čovjeka i da svi zajedno pomognemo da se integriraju u naše društvo, zaključio je Delić.

Ukupna vrijednost potpisanih Sporazuma iznosi oko 19 miliona KM, a svoj komentar dao je i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

-Ovaj projekat realizujemo uspješno u nekoliko općina u Federaciji, te je ovo samo nastavak. Cilj nam je trajno zbrinuti brojne raseljene osobe i osobe u stanju socijalne potrebe koja nemaju riješeno stambeno pitanje. Danas započinjemo saradnju sa općinama Foča-Ustikolina, Pale-Prača. Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf. Vrijednost ovih projekata je oko 18.942,000 konvertibilnih maraka, od čega su kreditna zaduženja oko 13.039,000 KM, a ostatak je doprinos općina kroz osiguranje zemljišta, dozvola te na druge načine, kazao je ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Medijima se obratio i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić koji je pozdravio transparentnost, efikasnost i dosadašnji napredak.

“Danas smo dogovorili osnove za izgradnju devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica te rekonstrukciju 13 objekata sa 36 stambenih jedinica. Ukupno će na ovaj način biti stambeno zbrinuto 813 lica. Hvala premijeru Novaliću, našim kreditorima iz Razvojne banke Vijeća Evrope, resornim kantonalnim ministrima i načelnicima općina, jer su pokazali u ovom procesu spremnost da zajedno radimo za interes i za dobro najugroženijih kategorija stanovništva. Uvjeren sam da ćemo do kraja 2018. godine već imati rezultate onoga što smo dogovorili danas“, zaključio je ministar Ramić.

Komentari