U Lukavcu je danas otvorena treća po redu likovna kolonija “Bistarac 2017” na kojoj je učešće uzelo devet umjetnika i akademskih slikara iz nekoliko zemalja, a koji će u narednim danima stvarati svoja originalna djela u dvorištu župne crkve Sv. Anto Padovanski.

Na poziv Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, Lukavac došli su slikari iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH, a među njima je i Miroslav Iličkovski iz Kumanova koji prvi puta boravi u našem gradu.

-Predivno mjesto. Oduševljen sam ljudima i srdačnošću. Očekujem dobar rad i dobru saradnju sa kolegama. Likovne kolonije su mjesta gdje dolazi jedan simpozijum ljudi, umjetnika, i to nije samo rad nego i miješanje različitih kultura , a kad kažem kultura, mislim na učenje i različite škole. Sa većinom umjetnika se znamo jer je Balkan mali i srećemo se često na likovnim kolonijama, kazao je Iličkovski.

Tema ovogodišnje kolonije je upravo Crkva Sv. Ante Padovanskog, nacionalni spomenik BiH, a dio svog rada u Lukavcu ostavit će i Žarko Ivanovski, slikar, pjesnik i muzičar iz Zagreba. Kako je kazao, prilika je ovo da se umjetnici sa prosora bivše Jugoslavije sretnu i razmijene mišljenja.

– Nadam se najboljem, da ćemo se svi lijepo družiti i da će ovo ostati u predivnom sjećanju. Bit će ovo izvanredna prilika da se družim sa ljudima sa prostora bivše Jogoslavije, da ostvarimo kontakte i da ostanemo u vezi. Inače, bavim se i muzikom, radio sam sa rock i punk bendovima, a u posljednje vrijeme se bavim pisanjem i to mi je neka vrsta lijeka. Izdao sam pet knjiga poezije, knjigu priča, a u pripremi je i nova knjiga poezije, ističe Ivanovski.

Ova likovna kolonija postala je sastavni dio kultunog života naše općine. Prema riječima Eme Tomić, dopredsjednice HKD “Napredak”, posebnost ovogodišnje manifestacije ogleda se u bogatom programu kao i učešću velikog broja mladih ljudi.

-Rekla bih da je ova kolonija posebnija od prethodnih budući da među umjetnicima imamo i jednog profesionalnog fotografa koji će kroz oko objektiva dati svoj doprinos koloniji. U okviru programa imamo mnogo drugih dešavanja kao što su poetsko-književno veče i izložba fotografija, zatim biciklijada „napretkovom stazom“ koja je ucrtana u google maps, a koja je otvorenog tipa, pa tako mogu učestvovati i djeca uz pratnju roditelja. U petak nam dolaze i studenti Vijeća mladih „Bremen“ iz Lukavca koji će imati priliku da se druže sa umjetnicima. Ono što nas posebno raduje jeste da mnogo mladih učestvuje u programu, čime želimo pokazati da mladih ima i da oni sudjeluju u kulturnim zbivanjima našeg grada, poručila je Tomić.

Inače, za ove tri godine koliko kolonija traje nastalo je više od 100 radova, koji se nalaze u fundusu HKD “Napredak”. Iz društva ističu da će u narednom periodu biti organizovana i aukcija slika nastalih u okviru kolonije, a prikupljen novac bit će namijenjen za stipendiranje učenika i studenata.

 

Komentari