11. Međunarodna smotra folklora “Lukavac 2017.” okupila je našem gradu 11 kulturno-umjetničkih društava iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Organizator i domaćin manifestacije bilo je Kulturno-umjetničko društvo “Rudar“, koje je, na ovaj način, ujedno obilježilo i 39. godišnjicu svoga rada i postojanja. Prema riječima Hajrudine Nurković, predsjednice ovog društva, osnovni cilj jeste očuvanje i promocija kulturne baštine naših krajeva, te upoznavanje sa folklorom i običajima drugih naroda i država.

-Cilj je prije svega druženje i njegovanje tradicije, kulture i običaja naroda sa naših prostora. Želja nam je da okupimo što veći broj mladih, da baštinimo našu tradiciju i da je sačuvamo od zaborava. Zadovoljni smo organizacijom, a ove godine smo imali jednu malu izmjenu. Defile učesnika je ove godine krenuo kroz grad, na Trgu Bremena, a zatim smo se vratili u Lukavac Mjesto gdje je i sjedište našeg društva i gdje smo također prodefilovali i odigrali par koreografija- ističe Nurković.

Nakon defilea, u kojem su učestvovale stotine mladića i djevojaka u raskošnim nošnjama, na ljetnoj pozornici osnovne škole “Lukavac Mjesto” smotru je zvanično otvorio općinski načelnik, Edin Delić.

-Želim vam ugodan boravak u našem malom mjestu. Drago mi je da sa prostora naše općine na ovogodišnjoj smotri učestvuje značajan broj renomiranih društava i želim svima da nastavimo ovu tradiciju u godinama koje dolaze. Organizatorima čestitam na svemu učinjenom. Impozantno je ovo sve vidjeti i siguran sam da ćemo narednu smotru učiniti još boljom-kazao je u svom obraćanju načelnik Delić. Među brojnim gostima koji su plesom i pjesmom uveseljavali publiku bili su i članovi KUD “Rudar”, Rudovci iz Srbije.

-Već treći put dolazimo u Lukavac, a ove godine smo se publici predstavili igrama iz Makedonije. Zadovoljni smo organizacijom, a dobra saradnja sa našim domaćinima traje već godinama. Nadamo se da će tako ostati i u budućnosti-kazao je Miloš Milovanović, član ovog društva.

U bogatom programu uživalo je više stotina posjetitelja koji su velikim aplauzom nagradili i ipratili sve učesnike ovogodišnje smotre.

Komentari