Kulturno-umjetničko društvo “Puračić” iz Puračića već treću godinu zaredom organizira likovnu koloniju u ovom mjestu, a ove godine na poziv organizatora odazvao se 21 umjetnik iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Hazima Osmanovića, predsjednika društva i domaćina, cilj kolonije jeste očuvanje i promovisanje likovne umjetnosti u Puračiću, mjestu koje je oduvijek bilo poznato po brojnim umjetnicima i slikarima.

-Ovo je treća godina kako je naše društvo ponovo obnovilo likovnu koloniju u Puračiću, iako ta kolonija vuče korjene od davne 1989. godine kada je održana prva, zatim druga 1990. i treća 1991. godine. Onda je, nakon rata, održana još jedna kolonija 2006. godine, tako da smo mi to od 2014. godine nastavili. Prevashodni cilj jeste promovisanje i očuvanje likovne umjetnosti s obzirom da je Puračić uvijek bio njeno središte, a zahvaljujući brojnim umjetnicima koji su bili ovdje ili su još uvijek tu. Upravo je Jakub Mahmutović bio jedan od glavnih krivaca što se održala prva a i započela likovna kolonija u Puračiću, koja je u to vrijeme bila jedna rijetkih jugoslovenskih kolonija kipara i slikara naivaca, ističe Osmanović.

Aktivnosti kolonije započele su u petak i trajale sve do nedjelje, a tokom trodnevnog druženja umjetnici i slikari iz Tuzle, Zenice, Lukavca, Dervente i Visokog, imali su priliku da se bolje upoznaju i razmjene iskustava.

-Ovo je fantastično. Družimo se, sastajemo, posjedimo i ispričamo. Neko ispriča vic, neko izrecituje poeziju, a usput ostavimo i po jedno vrijedno djelo, kaže Đulejman Isić iz Tuzle, ujedno i učesnik prve predratne puračke kolonije.

I lukavački slikar Mehemed Šišić sjeća se te kolonije koja je održana 1989. godine u Puračiću, toj “staroj bosanskoj čaršiji koja je bila jezgro umjetnosti”.

-Puračić je uvijek bio gostoljubiv i kao što vidite ljudi su ponovo došli sa svih strana. Zahvaljujući gospodinu Hazimu Osmanoviću i ovom kulturno-umjetničkom društvu, Puračić ponovo živi umjetničkim životom i mislim da će to biti jedna od najboljih kolonija koja je ove godine održana. Ja sam jednom prilikom rekao da se Lukavcu mora vratiti umjetnost i smatram da su ovo prvi koraci vraćanja te umjetnosti. Također smatram da bi Puračić trebao da bude “lukavački Počitelj”, jer to je jedna stara bosanska čaršija i ovdje je bilo jezgro umjetnosti od Jakuba Mahmutovića, Ćamila Osmanovića, Avde Mujkića, Suada Osmanovića, Nihada Džibrića i drugih koji su tu radili i stvarali, dodaje Šišić.

Kako ističe Hazim Osmanović, u fundusu KUD “Puračić” nalazi se oko 50 slika i umjetnina, a ove godine taj fundus bit će bogatiji za još dvadesetak novih. Lukavčani će nastala djela sa ovogodišnje kolonije imati priliku pogledati na izložbi, 25. novembara u Centru za kulturu u Lukavcu, kada će u povodu Dana državnosti biti upriličen i godišnji koncert društva.

Komentari