Na ovogodišnjem sedmom po redu Međunarodnom festivalu folklora “Dani ćaske-Puračić 2017.” učestvovalo je 13 kulturno- umjetničkih društava i ansambala iz Turske, Hrvatske, Bugarske i BiH sa oko 400 direktnih učesnika programa.

Posebnost ovogodišnjeg festivala ogleda se i u činjenici da, od ove godine, festival ulazi u procedure uvrštavanja u CIOFF-ov kalendar međunarodnih festivala na svjetskom nivou, a prema riječma Hazima Osmanovića, predjednika KUD “Puračić”, osnovni cilj jeste predstavljanje kulture, tradicije i običaja naših naroda kao i uspostavljanje prijateljskih odnosa i saradnje između društava.

-Prvi festival, održali smo na asflatu školskog poligona u Puračiću. Na pozadinu, iza gola, stavili smo jedan ćilim i dvije ponjave sa natpisom festivala i tako je sve počelo. Bio je to uglavnom festival lokalnog karaktera. Sada, s ponosom mogu reći da se naš festival, od prije par dana, našao na zvaničnoj stranici CIOFF-a, Međunarodne asocijacije organizatora folklornih festivala, koji je jedini oficijelni UNESCO partner kada je u pitanju kultura i tradicija, pojašnjava Osmanović.

Prvog dana, u prostorijama “Puračke sehare”, upriličen je okrugli sto na temu “Značaj i načini prenošenja običaja i tradicije na mlade naraštaje” na kojem su učeše uzeli neki od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

-KUD “Puračić” je zaista jedan svijetao primjer na području sjeveroistočne Bosne kako se njeguju kultura i tradicija, običaji našeg naroda, da li kroz folklornu sekciju ili, recimo, kroz ovu etno postavku “Puračke sehare” u kojoj se nalazimo. Trebalo je sve te eksponate prezentovati i preko njih dočarati naše kulturno-historijsko naslijeđe koje je, nažalost, zanemareno, ali evo vidimo da neka udruženja idu ka tome da više pažnje usmjere ka boljem položaju historisjkog nasljeđa, kulture i tradicije u ovom današnjem modernom društvu, kazao je mr. Semir Hadžimusić, prof. historije i moderator okruglog stola.

U okviru festivalskih aktivnosti održano je i “Veče folklora” na Trgu Bremena, gdje su se lukavačkoj publici sa svojim izvedbama predstavi ansambli iz Bugarske, Turske i kulturno-umjetničko društvo “Puračić”.

-Mi smo grupa iz Bugarske, ansambl “Rodopska kitka-Vrbanski izvori” koja postoji već 35 godina. Njegujemo izvorni, autentični folklor naših krajeva koji smo naučili od naših pradjedova, prabaki i roditelja. Prvi puta samo ovdje i prezadovoljni smo organizacijom koja je bila na visokom nivou i zahvalni smo na učešću. Ljudi su susretljivi i srdačni, a kada se vratimo kući imat ćemo mnogo toga lijepoga da kažemo o ovom mjestu, poručila je Snežana Kasabova, članica ansambla iz Bugarske.

Brojne aktivnosti obilježile su i drugi dan manifestacije. Organizovana je degustacija i promocija tradicionalnih jela u okviru gastro festivala na kojem su se predstavile članice Etno sekcije i sekcije veteranski KUD “Puračić”, te gosti iz Turske, Devetaka i Cazina.

U večernjem dijelu programa brojni posjetioci uživali u svečanom defileu učesnika kroz puračku čaršiju, te Međunarodnoj smotri folklora, kao i reviji i izboru najljepše djevojke u narodnoj nošnji.

Komentari